Obljube in zarečeni kruh

Predvolilno soočenje: S kom nikakor v koalicijo in kdo bo koga poklical na povolilni ponedeljek

G.G.
21. 5. 2018, 22.25
Posodobljeno: 21. 5. 2018, 22.36
Deli članek:

Na soočenju sedmih voditeljev izbranih strank so se dotaknili tudi sklepanja pred in povolilnih koalicij.

Profimedia

"Izključevanje prepuščamo drugim," je na televiziji Pop TV dejal prvak stranke SDS, ki ji ankete trenutno kažejo največjo podporo volivcev. Zagata, ki jo ima SDS, je stara. Sami bodo težko nabrali dovolj glasov, zato bo najverjetneje potrebno sestaviti koalicijo. S kom?

Z Listo Marjana Šarca težko, kar nakazujejo Šarčeve besede, da ne vidi razlogov, da bi šli v koalicijo z Janšo, saj "če bodo vsi držali besedo, potem Janša ne bo mogel sestaviti vlade." S tem je Šarec mislil na stranko DeSUS, SD in tudi SMC, ki so (DeSUS in SD) odločno dejali, da s stranko SDS ne gredo v španovijo. O nemožnosti takšnega sodelovanja so dovolj jasni tudi v SMC in Levici, medtem ko je predsednik NSi Matej Tonin dejal, da vse skupaj "že težko posluša", saj da je očitno NSi edina stranka, ki "ne izključuje". "Moramo sodelovati v dobro Slovenije," je dejal Tonin.

Janša je ob tem izpostavil sindrom "povolilnega ponedeljka". Spomnil je, da nekateri, ki se zaklinjajo, da nikoli ne bodo vstopili v koalicijo z SDS, prvi pokličejo, po drugi strani pa nekaterim, ki bi mogoče radi vstopili v koalicijo "strici tega ne dovolijo".

Janša in Erjavec sta se nato zapletla v debato glede "madžarskega modela" in obljubljenih visokih pokojnin. To digresijo je Janša presekal z nagajivimi besedami: "V ponedeljek kar pokličite."

Šarec je priložnost izkoristil za mantro o tem, da je dialog med Janšo in Erjavcem dokaz, da je "čas za novo generacijo, sveže sile".