Opraševalci

Kraje in priložnosti - Čebele so lahko zelo velik posel

Urban Klančnik/Novice Svet24
21. 5. 2018, 20.20
Deli članek:

V zadnjih letih okoljevarstvenike, znanstvenike in čebelarje po vsem svetu zelo skrbi upad števila čebel. Hkrati pa so čebele tudi pri nas postale velik posel. In vanj so se vključili tudi nepridipravi.

STA
Čebele so izjemno pomembne za naše preživetje in za preživetje drugih živalskih vrst.

Čebele so ključnega pomena za preživetje ogromnega števila rastlin, saj oprašujejo cvetove, in zaradi tega smo od njih odvisni tudi mi. Med je pravzaprav sam po sebi pravo čudo, saj je eden redkih prehrambnih izdelkov, ki se nikoli ne pokvarijo.

Upad števila čebel

Vse več kraj čebeljih panjev po vsej Evropi

Kraje panjev v Evropi so že nekaj povsem običajnega, več primerov pa so imeli tudi v Srbiji. Pred časom so lopovi ukradli 51 panjev predsedniku Združenja čebelarjev Kikinda Saši Čolaku. Kupil jih je čebelar iz Požarevca, ki ni vedel, da so ukradeni. Zaradi kraj so morali čebelarji v Kikindi narediti celo čebelarsko stražo, s katero so se obranili nočnih tatov. Žal je do kraj panjev prišlo tudi v Sloveniji. Leta 2016 so ukradli dva panja na območju Hrastnice pri Škofji Loki. Čebelarji menijo, da bi lahko bili tatovi celo iz njihovih vrst.

Vzroki za upad števila čebel v Evropi so različni. Krivci so najverjetneje uničevanje naravnega habitata, pesticidi in herbicidi, invazivne vrste, kot je azijski sršen, pršica varroa, parazit nosema apis in klimatske spremembe. Dejstvo je, da število čebel upada, žal tudi v Sloveniji, ki se sicer ponaša z enim največjih števil čebelarjev glede na število prebivalcev na svetu.

Izumrtje

Čebele sicer niso edini opraševalci, a so eni najpomembnejših. Od njih so skoraj povsem odvisne jagode, kumare in mandeljni. Seveda pa so izjemno pomembni opraševalci tudi za jabolka, hruške in tako naprej. Čebele oprašujejo od 70 od približno sto vrst rastlin, s katerimi se prehranjuje 90 odstotkov svetovnega prebivalstva. Čebele so tako odgovorne za 30 milijard evrov denarja v pridelkih. To pomeni, da je od njih odvisen velik del svetovnega gospodarstva. Po najbolj črnih napovedih bi v primeru izumrtja čebel človeštvo imelo samo še štiri leta življenja.

Posel

Če je ravno globalno uničevanje naravnega okolja zaradi finančnih koristi odgovorno za uničenje čebel, pa bi prav posel s čebelami te lahko rešil. Med je seveda najpopularnejši produkt čebel. En čebelnjak lahko pridela okoli 22 kilogramov medu na leto, seveda je številka odvisna od vremena in drugih pogojev. Čebele proizvajajo tudi vosek, iz katerega izdelujejo sveče, milo, balzam za ustnice, kreme in tako naprej. Propolis je snov, ki jo čebele dobijo od rastlin in jo uporabljajo za preprečevanje infekcij. Tudi v Sloveniji se nekateri čebelarji in čebelarke ukvarjajo s proizvodnjo zdrave oblike žvečilnega gumija s propolisom in cvetnim prahom. Cvetni prah naj bi izboljševal imunski sistem. V zadnjem času pa je vse bolj pogosto opraševanje po naročilu. To pomeni, da čebelar pripelje panj v sadovnjak, da oprašijo rastline. Cene tovrstnega opravila se gibljejo okoli 150 evrov na panj. Morebitni ljubitelji pa lahko celo najamejo panje in se izučijo za čebelarje. Slovenci veljamo za največje mojstre čebelarjenja in zagotovo lahko pričakujemo še kakšno iznajdbo naših mojstrov.