Vse je zgorelo

FOTO: Po telefonu izvedeli, da jim gori hiša

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
4. 4. 2018, 20.00
Deli članek:

Doma je bil samo sin, ki je preostalim članom družine »preprečil« počitnice, saj so bili že na poti na oddih v eno od slovenskih zdravilišč. Kljub intervenciji je zgorelo vse.

Gabrijel Toplak
Med gasilsko intervencijo se je z ostrešja vil gost dim.

Stanovalci naselja Dobrovce v občini Miklavž na Dravskem polju so še včeraj prihajali k Živkovim, ki jih je v ponedeljek sredi dneva prizadel hud požar. Zagorelo je v mansardi stanovanjske hiše, v kateri je urejeno tudi gostišče z večletno tradicijo. Ogenj je zajel 300 kvadratnih metrov ostrešja in sobe v mansardi ter vse popolnoma uničil. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade Maribor ter prostovoljnih gasilskih društev Miklavž, Bohova, Hoče, Prepolje in Trniče, ki so ostrešje začasno prekrili s folijo.

Težavno gašenje

Z ognjenimi zublji se je več ur borilo 67 gasilcev, ki večjih težav z gašenjem požara niso imeli. Smo pa od miklavških gasilcev izvedeli, da ni bilo tako z dostopom do žarišča požara, saj je na strehi pločevinasta kritina in so jo morali rezati z motornimi rezalkami.

Gabrijel Toplak
Tudi na stanovanjski hiši je uničeno ostrešje, skozi okna so vidne odprtine.

Selili se bodo k sorodnikom

In če so domači imeli precej dela s čiščenjem, je bližnji sosed Tomo Bračko po pogovoru z lastniki in svojim sinom, ki je pomagal prizadeti družini, povedal, da je bil v času požara doma samo njihov sin, saj so se preostali člani družine vozili na oddih v toplice. »A še preden so tja prišli, so jih po telefonu obvestili, da jim gori hiša,« je poudaril in dodal, da je v mansardi zgorelo prav vse. »Stene so bile lesene, vse je bilo montažno in izolirano. Ko sem hodil proti hiši, je ogenj švigal nekaj metrov višje od strehe, ki so jo nedavno obnovili. Tudi po vasi se je vil gost črn dim. Kot sem slišal, naj bi bili bivalni prostori tako uničeni, da v njih ni več mogoče stanovati,« je razložil Bračko in dodal, da naj bi se lastniki preselili v bližnjo hišo sorodnikov. K sosedom, tudi k njim, pa zdaj prinašajo, kar se je rešiti dalo. »V našo zamrzovalno skrinjo so prinesli meso, saj so zaradi požara ostali brez elektrike.«

Gabrijel Toplak
Tomo Bračko: "Iz zamrzovalnih skrinj so k nam prinesli meso, saj so ostali brez elektrike."

Gabrijel Toplak
Posledice požara so vidne z vseh strani hiše.

Gabrijel Toplak
Požar je popolnoma uničil ostrešje prizidka, zato so ga gasilci prekrili z zaščitno folijo.