Pričakovanja

Erjavec bi dobil besede, dogajanje označil za nekorektno

J.P./STA
4. 4. 2018, 17.08
Posodobljeno: 4. 4. 2018, 17.15
Deli članek:

Zunanji minister Karl Erjavec je po odločitvi odbora DZ za zunanjo politiko, da brez ustreznega stališča vlade ni mogoče odločati o vprašanju priznanja Palestine, izrazil pričakovanje, da bo vlada to stališče vendarle sprejela. "Vlada mora dati DZ, ki ima polna pooblastila, možnost, da se opredeli," je poudaril Erjavec.

Profimedia
Erjavec pričakuje, da se bo vlada opredelila glede Palestine.

Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je dogajanje na odboru označil za nekorektno. Vabljen je bil kot minister za zunanje zadeve, a mu predsednik odbora Jožef  Horvat (NSi) sploh ni dal besede.

Dal jo je predstavniku predlagateljev Mateju T. Vatovcu (Levica), predstavnici zakonodajno-pravne službe DZ Nataši Goršič, predstavniku državnega sveta Bogomirju  Vnučcu in zunanjepolitičnemu svetovalcu predsednika republike Ernestu Petriču, nato pa prekinil razpravo in predlagal postopkovni sklep, da ni pravne podlage za odločanje o predlogu, ker bi morala biti v skladu z zakonom o zunanjih zadevah in dosedanjo prakso priznavanja držav predlagateljica vlada.

Ta predlog je na koncu podprlo deset članov odbora, šest pa jih je bilo proti.

Erjavec se s tovrstnim razpletom ni strinjal. V izjavi novinarjem po seji odbora je poudaril, da vprašanje priznanja Palestine kot samostojne in suverene države v Sloveniji ni samo vsebinska razprava in ne gre zgolj za to, ali so pogoji izpolnjeni.

Spomnil je, da je vlada to vprašanje večkrat obravnavala. Marca, še pred odstopom premierja Mira Cerarja, je predlagal sklepe, da bi Palestino priznali, a je bilo to umaknjeno z dnevnega reda, ker v vladi ni bilo soglasja, je povedal Erjavec.

Argumentacija, da DZ ne more izpeljati postopka priznanja brez predloga vlade, je po njegovem mnenju napačna. Tudi se ne strinja z mnenjem vladne zakonodajne službe, da priznanje države ne sodi med tekoče posle vlade.

Kot je poudaril Erjavec, ne gre za dokončno odločitev vlade, pač pa za to, da vlada podeli možnost parlamentu, da v celoti izpolni svoj mandat. Po Erjavčevem mnenju tako prihaja do omejevanja DZ, saj tovrstna interpretacija pomeni, da če predloga vlade ni, se DZ sploh ne more opredeliti do priznanja Palestine.

Prepričan je, da je stališče vladne zakonodajne službe nepravilno, "ker ne gre za dokončen sklep vlade, pač pa za predlog parlamentu, ki je tisti, ki po naši zakonodaji prizna posamezno državo".

"Kar se je zgodilo, ni v skladu z ustavo, ni v skladu z delitvijo oblasti. Vlada mora dati DZ, ki ima polna pooblastila, možnost, da se opredeli," je poudaril Erjavec, ki se sicer ne želi spuščati v to, kako se bo potem DZ odločil. Spomnil je tudi, da je bilo v koaliciji ves čas soglasje, da bodo v tem mandatu Palestino priznali.

Izrazil je tudi kritike na del poslanske skupine SMC, ki da "ne želijo izpeljati tega postopka". S prstom je pokazal tudi na Cerarja, ker da je s svojim odstopom dodatno zapletel vso zadevo. Po njegovem mnenju je bilo nekorektno, da je Cerar odstopil po seji vlade in partnerjev s tem ni prej seznanil, saj če bi to vedeli še v času seje, bi gotovo podprli tudi to razpravo.

"Na nek način se počutim izigranega, ker je ministrstvo pripravilo predlog. Bil je umaknjen, ker se je po ministrstvih ponovno iskalo mnenje o posledicah priznanja Palestine. Prvič ni bilo posledic, drugič, ko je to mnenje želel kabinet predsednika vlade, so se kar naenkrat pojavile nekatere negativne posledice," je še dejal Erjavec.

Prepričan je, da bi priznanje Palestine pomenilo korak k nadaljevanju bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Prav tako je prepričan, da bi s tem dali Palestini enakopravnejši položaj.

Tako Erjavec pričakuje, da bo v četrtek vlada vendarle obravnavala to vprašanje. "Na vsak način moramo v vladi razčistiti to vprašanje. Ali predlaganje zakonov in drugih aktov v DZ pomeni, da prekoračujemo svoje tekoče posle. Če jih ne, potem bi bilo prav, da vlada predlaga DZ priznanje Palestine in s tem omogoči, da ne bo prišlo do omejevanja izvajanja pristojnosti DZ," je še dejal Erjavec.