Osrednji organ

Pa jo le imamo: služba, ki storilcem kaznivih dejanj omogoča, da ostanejo v okolju, kjer živijo in delujejo

J.P.
4. 4. 2018, 19.08
Posodobljeno: 4. 4. 2018, 19.11
Deli članek:

O potrebi po ustanovitvi probacijske službe se je govorilo že dobro desetletje.

Profimedia

Govor je o službi, ki bi »strokovno obravnavala storilce kaznivih dejanj in usmerjala njihovo vedenje z namenom odpravljanja vzrokov, ki so vplivali na storitev kaznivega dejanja, ob tem, da ostanejo v okolju, kjer živijo in delujejo«, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje. Ter dodali, da je bila ustanovitev probacijske službe uvrščena že v Resoluciji o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2007-2011, izpostavljena pa tudi v vseh naslednjih letih.

Osrednji organ

Junija 2016 je bil sprejet Akcijski načrt ustanovitve probacijske službe s predlogom potrebnih institucionalnih in normativnih sprememb, ki je bil podlaga za pripravo Zakona o probaciji, ki ga je državni zbor sprejel maja lani, uporabljati pa se je začel z letošnjim 1. aprilom. »Zakon je določil ustanovitev Uprave za probacijo (UPRO) kot organa v sestavi ministrstva za pravosodje, s petimi probacijskimi enotami po Sloveniji. Uprava bo s svojimi enotami skrbela za izvrševanje skupnostnih kazni, večjo povezanost vseh državnih institucij, ki se ukvarjajo s storilci kaznivih dejanj in prekrškov, ter za njihovo bolj osredotočeno in poglobljeno obravnavo. V programe reintegracije oseb bo vključevala širšo lokalno skupnost, nudila strokovno podporo, razvijala in v praksi izvajala programe za odvračanje od kaznivih dejanj ter vršila sistematični nadzor nad osebami, ki jim je država naložila izpolnjevanje določenih obveznosti. Probacijska služba bo osebam v okviru izvrševanja kazenske sankcije nudila pomoč, varstvo in nadzorstvo z namenom, da oseba opusti kazniva dejanja in se uspešno integrira v skupnost, na drugi strani pa sledila cilju zagotavljanja večje varnosti družbe,« so sporočili z ministrstva za pravosodje.

S 1. aprilom so na probacijsko službo prešle določene naloge, ki so jih doslej izvajali državni tožilci, centri za socialno delo, zavodi za prestajanje kazni zapora, pri hišnem zaporu pa tudi sodišča in policija. Kar pomeni, da je Slovenija dobila »osrednji organ kot del sistema izvrševanja skupnostnih sankcij, ki bo združil izvajanje probacijskih nalog na enem mestu«.