Zločin, ki je pretresel Hrvaško

14-letnica, ki je pomagala umoriti 3-letnega Denisa, ničesar ne obžaluje

U.K. / Novice Svet24
4. 4. 2018, 20.30
Deli članek:

Bila je stara komaj trinajst let, ko naj bi pomagala umoriti triletnega dečka v Pulju. In deklica, ki prihaja iz disfunkcionalne družine, ni pokazala nikakršnega obžalovanja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Twitter
Chiara Rojnić je želela prikazati, da se je deček utopil.

Gre za primer, ki je povsem pretresel hrvaško in ne nazadnje svetovno javnost. Naj spomnimo: Chiara Rojnić je s pomočjo 13-letnice zadušila svojega sina Denisa. Umor se je zgodil 23. maja lani. Trupelce nesrečnega dečka sta nato storilki odnesli do morja in ga vrgli vanj. Malo po tem je Chiara poklicala policijo, ki pa njeni zgodbi, da je deček sam odšel do vode, ni verjela. Chiaro in mladoletnico so hitro aretirali. Aretirali so tudi moškega, ki naj bi vedel za umor, a tega ni sporočil policiji. Mati umorjenega dečka je trenutno na psihiatričnem oddelku.

Težave mladoletnice

Po pisanju hrvaških medijev naj mladoletnica ne bi kazala nikakršnih znakov obžalovanja, prav tako pa naj bi imela precejšnje psihične težave. Dekle, njeno ime seveda ni znano, je trenutno v preiskovalnem zaporu. Po informacijah hrvaških medijev gre za najmlajšo osebo, obtoženo umora na Hrvaškem. Mladoletnica sicer po hrvaških zakonih ne more biti obsojena na zaporno kazen, ampak bo bržkone morala v vzgojni zavod za mladoletne, kjer bo najverjetneje preživela od šestih mesecev do tri leta. Ker je deklica že eno leto v priporu, se bo ta čas štel v njeno kazen.

Že v domovih

Štirinajstletnica je po pisanju medijev že preživela nekaj časa v vzgojnih domovih, a je iz njih vedno pobegnila. Deklica naj bi bila iz skrajno disfunkcionalne družine, kjer je bila zlorabljena. Nekaj časa naj bi bila tudi v psihiatrični bolnišnici za otroke in mladostnike v Zagrebu. Kot kaže, je več let plula po sistemu, brez prave pomoči, in najverjetneje razvila psihološke travme zaradi zapostavljenosti. Tako njena brezbrižnost glede umora dečka po ocenah psihiatrov ni nič nenavadnega, saj se pogosto zgodi, da se takšne osebe pred realnostjo branijo z brezbrižnostjo. Po podatkih hrvaške policije deklica sicer nima trajnih duševnih bolezni, a kaže vse simptome antisocialnega tipa. »Glede umora ne čuti krivde, žal ji je le tega, da je pristala v zaporu,« so zapisali sodni izvedenci v poročilu.

Brez strahu in empatije

V poročilu tudi piše, da deklica ob umoru in kasneje med izpraševanjem ni čutila strahu, kar najverjetneje pomeni, da ne čuti nikakršne empatije. Ne čuti potrebe po nadzoru in kaže usmerjenost na nagonsko zadovoljevanje potreb. Ne drži se pravil ali meja, razen tistih, ki jih postavi sama. Je čustveno nezrela, nesamozavestna in vodljiva oseba z nizkim samospoštovanjem.