Svoboda po devetih letih

Zločin na Litostrojski ostaja nerazjasnjen

G.G./STA
21. 3. 2018, 19.30
Deli članek:

S sodbo višjega sodišča so se končale muke Radenka Đurđevića.

Svet24
Radenko Đurđević bo lahko zahteval odškodnino.

Višje sodišče je Radenka Đurđevića oprostilo očitkov, da naj bi leta 2009 z več streli ubil soseda in sestrinega partnerja Mustafo Rastoderja v njegovem stanovanju na Litostrojski cesti v Ljubljani. Ker je bil Đurđević na prvi in drugi instanci oproščen, je njegova oprostitev pravnomočna, uboj pa bo tako ostal nerazjasnjen.

Đurđevićev zagovornik Miha Kunič je po sodbi dejal, da so bili izvedeni vsi možni dokazi, da je pritožba tožilstva nekonsistentna, v določenih delih celo protispisna, in da sploh ne odgovori na bistvene dele sodbe sodišča prve stopnje.

Đurđevič bo zdaj lahko tudi zahteval odškodnino za dobrih 14 mesecev, ki jih je prebil v priporu. Rastoderjev uboj bo pa ostal brez kazenskega epiloga.

Spomnimo. Po prepričanju tožilstva se je Đurđević z ubojem Rastoderja, ki je bil med svojimi znan kot Bubi, maščeval, ker je njegovo sestro Anjo in svojo soprogo zalagal s heroinom. Sodnik Martin Jančar, ki se je kot zadnji na prvi stopnji ukvarjal s primerom, je ob ustni obrazložitvi oprostilne sodbe kot drugi najverjetnejši motiv navedel koristoljubje, ob tem pa nekoliko okrcal delo policije. Meni namreč, da se je med preiskovanjem osredotočila zgolj na motiv, da je Đurđević hotel zaščititi sestro, pri čemer je ostala možnost koristoljubja premalo raziskana. V neznano je na primer izpuhtelo 17 tisoč evrov, ki jih je Rastoder po besedah nekaterih prič hranil za nakup starejše hiše, sorodniki pa so povedali, da usoda tega denarja po njegovi nasilni smrti nikoli ni bila razrešena.

Likvidacija po mafijskem vzoru

Tudi morilskega orožja preiskovalci niso našli, in sicer pištole modela TT-33, sovjetske izdelave, ki so jo uporabljali tudi oficirji JLA. Z njo je storilec kritičnega jutra prerešetal Rastoderja na kavču v lastnem stanovanju. Očitno ga je presenetil med gledanjem televizije, saj je, ko so ga sosedje našli mrtvega, v rokah imel daljinec. Šest nabojev ga je zadelo v prsni koš, eden v levo stegno, usodna pa sta bila strela iz neposredne bližine pod brado in tilnik.