Dvojno glasovanje

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park na ruskih volitvah!

S.R.
21. 3. 2018, 16.48
Posodobljeno: 21. 3. 2018, 17.28
Deli članek:

Ljudmila Skljarevskaja je na nedeljskih volitvah oddala glas za svojega ljubljenega vodjo Vladimirja Putina. No, oddala je dva glasova.

Reuters
Ljudmila in Ljudmila, ali pa morda Ljudmila in njena sestra dvojčica?

Ruska zakonodaja dvojno glasovanje obravnava kot prekršek, za katerega je zagrožena denarna kazen. 

Na nedeljskih predsedniških volitvah so se po Rusiji potepali številni Reutersovi novinarji in vestno beležili take in drugačne pripetljaje. Eden teh je capljal za petami Ljudmile Skljarevskaje, uradnice v bolnišnici v avtonomni republiki Karačaj-Čerkezija. Ljudmila je bila le ena od 17 oseb, ki so glede na dokazno gradivo tiskovne agencije Reuters izraz »volilni dan« vzele nekoliko preresno in obiskale več volišč po mestu. Med njimi naj bi bili povečini državni uslužbenci.

Reuters
Volitve so vzeli "preresno."

Da je na fotografijah Skljarevskaja, je za Reuters potrdila njena sodelavka v bolnišnici, kjer je prizadevna volivka, če seveda nima enojajčne dvojčice, zaposlena kot namestnica direktorja, odgovornega za področje varnosti in zdravja pri delu.

Ko so novinarji sporne fotografije oseb, ki so domnevno glasovale dvakrat, pokazali članici volilne komisije na enem od volišč, je skomignila z rameni in dejala, da bi »lahko šlo za dvojčke.« Da je za Putina dvakrat dvgnila palec, je zanikala tudi Skljarevskaja. »To nisem jaz,« je dejala, ko je zrla v fotografijo. Reutersovi novinarji so uspeli spregovoriti s sedmimi od sedemnajsterice, ki so jih zasačili z roko v kozarcu marmelade, vsi pa so dvojno glasovanje bodisi zanikali bodisi zadeve niso želeli komentirati.

Reuters
Volitve so vzeli "preresno."

Reuters
Volitve so vzeli "preresno."

Reuters
Volitve so vzeli "preresno."

Reuters
Volitve so vzeli "preresno."