Pritožbe

Po balkanskih bojevnikih udarilo sodno kladivo, tožilki želita macolo

S.R./STA
20. 3. 2018, 16.21
Posodobljeno: 20. 3. 2018, 16.39
Deli članek:

Tožilki Blanka Žgajnar in Mateja Gončin kljub zadovoljstvu z obsodbami v zadevi Balkanski bojevnik napovedujeta pritožbo.

STA
Za kaznivo dejanje hudodelskega združevanja je sodišče obsodilo le šesterico.

Sodni senat je v ponovljenem sojenju Dragana Tošića, Dragana Beljkaša, Jakoba Remškarja, Mirzeta Lucevića, Suzano Remškar in Marka Bublića spoznal za krive kaznivega dejanja neupravičenega prometa z drogami in hudodelskega združevanja. Petra Khermayerja, Roberta Šabića, Miralema Lucevića, Đemajlija Mandjuko, Tadeja Poljaka in Valterja Abramovića je sodni senat spoznal za krive neupravičenega prometa z drogami, Boštjana Kopčiča pa za krivega neupravičenega prometa z drogami ter neupravičene proizvodnje in prometa z drogami. 

"Dočakali smo sodbo," je dejala Žgajnarjeva, ki je bila v ponovljenem sojenju bolj uspešna kot v prvem, ko so bili zaradi izločitve slovenskih in srbskih dokazov obsojeni le štirje. Dosojene, vendar še ne pravnomočne kazni, so nižje od tožilskega predloga. "Ravno zato pravim, da se bomo skoraj gotovo pritožili tudi glede višine kazni za določene obdolžene," je dejala Žgajnarjeva. Končno odločitev o pritožbi bosta sprejeli po proučitvi pisnega izreka. 

Ljubljansko okrožno sodišče je prvoobtoženega v zadevi Balkanski Bojevnik Dragana Tošića obsodilo za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z drogami in hudodelskega združevanja in mu prisodilo 16 let in pol zapora, do pravnomočnosti sodbe pa bo v hišnem priporu, čeprav je tožilstvo predlagalo, da to dočaka v priporu. "Vsaj glede tega se bomo gotovo pritožili," je še dodala Žgajnarjeva. 

Okrožno sodišče je z obsodilnimi sodbami sledilo tožilskemu predlogu pri kaznivih dejanjih neupravičenega prometa z drogami, medtem ko je pri obtožbi o hudodelskem združevanju tožilkama pritrdilo pri šestih obdolžencih, devet pa jih ni obsodilo.

STA
Kot je poudarila sodnica, so bili obdolženi hudodelska združba, ki je bila strogo hierarhično organizirana.

Pritožbo napovedala tudi zagovornika Tošića in Beljkaša 

Po prepričanju Janeza Koščaka, zagovornika Dragana Tošića, dokazi kažejo drugače, vsaj v delu, v katerem se je sodišče sklicevalo na izpoved srbskega skesanca, "ki je trikrat jasno povedal, da Slovenci z Urugvajem niso imeli ničesar. Sodišče se je odločilo drugače, na nas pa je, da argumentiramo in prepričamo višje sodišče, da je temu res tako", je povedal. Koščak je izrazil začudenje nad odločitvijo sodišča o hišnem priporu za Tošića, glede na to, da je sodišče tudi ocenilo, da obdolženi ni begosumen. 

Tudi za Sašo Ravnika, odvetnika Dragana Beljkaša, je sodba "popolnoma nepričakovana", glede na danes slišano pa tudi neutemeljena. Dokazi, ki so jih obravnavali, so namreč v nasprotju s slišano obrazložitvijo, je povedal in tudi sam napovedal pritožbo. Dodal je še, da si ne zna razložiti tega, da so jo nekateri odnesli s hišnim priporom, njegov klient pa je moral v pripor na Povšetovo.

Eden od obdolženih v tej zadevi, Tadej Poljak, ki je bil obsojen na dve leti in pol zapora, je po razsodbi napovedal pritožbo. Kot je pojasnil, je bil obsojen, ker naj bi vedel za obstoj denarja, ki ga v kombiju ni našel. Prepričan je, da bo na drugi stopnji oproščen.