Sodne sage

Umori in kokainski posli: pred epilogom

S.S./Novice Svet24
19. 3. 2018, 20.45
Deli članek:

V tednu, ki je pred nami, bo predvidoma izrečenih več sodb v odmevnejših primerih, med drugim v ponovljenem sojenju obtožencem v zadevi Balkanski bojevnik.

Arhiv Svet24
Tožilstvo za obtožene z Draganom Tošićem na čelu zahteva skupno skoraj 125 let zapora.

Balkanski bojevniki pred drugo sodbo

Jutri bodo na ljubljanskem okrožnem sodišču sodbo slišali obtoženci v zadevi Balkanski bojevnik. Na prvem sojenju so odvetniki obtoženih uspeli z izločitvijo večine obremenilnih dokazov v spisu, tako da so obsodilno sodbo slišali le štirje izmed sedemnajstih obtoženih. V drugo sodijo petnajsterici, obremenilni dokazi, ki so najprej leteli iz spisa, pa zdaj večinoma ostajajo v njem. Tožilstvo za obtožene z Draganom Tošićem na čelu zahteva skupno skoraj 125 let zapora.

Bistveno zmanjšano prišteven nad očima

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bodo v sredo na sporedu končne besede v ponovljenem sojenju Janezu Žurgi, ki je obtožen umora očima decembra 2015 na Rakeku. Na ponovljenem sojenju je bilo govora predvsem o obtoženčevem duševnem stanju. Ta je po oceni zadnje psihiatrinje Martine Žmuc Tomori umor zagrešil bistveno zmanjšano prišteven, kar je tožilstvo upoštevalo pri modifikaciji obtožnice, to pa za obtoženca predvsem pomeni, da se ga sme kaznovati tudi mileje, kot predvideva zakon.

Še o jeseniški deklici

Na Višjem sodišču v Ljubljani bo jutri obravnava pritožbe Sande Alibabić in Mirzana Jakupija, ki sta bila na prvi stopnji obsojena na 23 oziroma 21 let zapora zaradi surovega ravnanja, ki je vodilo v smrt dveletne deklice.