Tam »funkcionira optimalno«

"Lažnivi" Jožef se umorjenega Zdravka ne spomni

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
19. 3. 2018, 20.00
Posodobljeno: 27. 3. 2018, 14.52
Deli članek:

Čeprav naj bi z umorjenim občasno skupaj zbirala odpadne kovine in jih prodajala, obtoženi na sodišču trdi, da za priimek pokojnega še ni slišal.

Gabrijel Toplak
Med sosedi je obtoženi znan kot močan, a prijazen in ustrežljiv starček.

Na zatožno klop okrožnega sodišča je na predobravnavnem naroku sedel Jožef Jurič, ki mu tožilstvo očita umor v Kettejevi ulici v Mariboru. Kot je navedeno v obtožnici, naj bi 18. decembra lani z nožem zabodel 45-letnega Zdravka Nadižavca; mrtvega so ga našli na dvorišču stanovanjskega objekta. Dejanje naj bi storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in še v času, ko mu je teklo poskusno obdobje, saj mu ga je sodišče prisodilo na podlagi predhodne pravnomočne obsodbe zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe in grožnje neki drugi osebi.

PRVIČ SLIŠAL ZA POKOJNEGA

Jurič, ki naj bi trpel zaradi specifične osebnostne motnje, za katero sta med drugim značilna potvarjanje spomina in tudi lažnivost, naj bi umor storil na grozovit ali zahrbten način, domnevno iz koristoljubja. Z umorjenim naj bi sicer občasno skupaj zbirala odpadne kovine in jih nato prodajala, a je obtoženi na sodišču zatrjeval, da za priimek pokojnega prvič sliši. Okrožna državna tožilka Aleksandra Kolarič je zanj sodišču predlagala 20 let zapora, če krivdo prizna, a je odvrnil, da sploh ne ve, za kaj gre.

SPOSOBEN JE »SLEDITI«

In četudi zdravniki ocenjujejo, da je sposoben spremljati sojenje, je zagovornik obtoženega Petja Jenčič zahteval novo psihiatrično mnenje in prekinitev predobravnavnega naroka ter vpoklic izvedenca psihiatrične stroke, da oceni njegovo spodobnost razumevanja in sodelovanja v postopkih na sodišču. Sodnica Barbara Nerat pa je o tem povprašala vodji forenzične psihiatrije UKC Maribor Mirana Pustoslemška in celotnega oddelka za psihiatrijo Jureta Koprivška, kjer se priprti Jurič trenutno zdravi. Sodišču sta sporočila, da obtoženi v bolnišnici »funkcionira optimalno«, celo sodeluje pri različnih aktivnostih, zato ocenjujeta, da je povsem sposoben slediti obravnavi.

ZASLIŠANJE PATOLOGA

Neratova je po tem, ko je sodišče dobilo te podatke, zavrnila predlog obrambe in izvedla predobravnavni narok, začetek sojenja pred petčlanskim sodnim senatom pa napovedala za 27. marec, ko bodo zaslišali več prič. Zagovornik obtoženega je še predlagal dopolnitev ali izdelavo novega izvedenskega poročila glede prištevnosti obtoženega ter morebitnih vplivov opojnih substanc na njegova dejanja. Na mesto za priče naj bi stopil tudi patolog Rajko Kavalar, ki bo poskušal pojasniti, kako so bile povzročene vbodne rane, zaradi katerih je pokojni 15 do 30 minut po kaznivem dejanju umrl.