Alfa samec

Deček, ki je lovil podgane in postal gospodar Rusije

O.D./Novice Svet24
19. 3. 2018, 19.30
Deli članek:

Vladimir Putin, ruski voditelj z drugim najdaljšim stažem po oktobrski revoluciji, je zagotovo eden najmočnejših in najpopularnejših ljudi na planetu. Njegova moč sega onkraj uradnih meja Rusije, po mnenju nekaterih celo do Washingtona.

.
Putin, ki ima zelo rad živali, v javnosti nastopa kot dominantni in samozavestni samec.

Vladimir Vladimirovič Putin se je kot zadnji otrok staršema Vladimirju Spiridonoviču Putinu in Mariji Ivanovni rodil 7. oktobra leta 1952 v Leningradu, današnjem Sankt Peterburgu. Njegova starejša brata Albert in Viktor sta umrla že kot otroka, slednji med nemškim obleganjem Leningrada. Marija Ivanovna je bila tovarniška delavka, Vladimir Spiridonovič pa mornar sovjetske flote. Veliko članov Putinove družine je med vojno izgubilo življenje pod streli nemških pušk, med drugim tud babica in strici.

Putin je mladost preživljal v eni izmed leningrajskih blokovskih sosesk, ki so se še vedno otepale posledic druge svetovne vojne in grozovitega večletnega obleganja. Putin se spominja, kako je še kot otrok po hodnikih stavbe lovil podgane. Kot otrok naj bi bil precej problematičen, a je obveznosti v šoli opravljal z odliko. Ob koncu srednje šole je tekoče obvladal nemško, kar mu je prišlo zelo prav kasneje v življenju. Leta 1975 je diplomiral na leningrajski pravni fakulteti in še istega leta postal član obveščevalne službe KGB. Do leta 1990 je služboval v Vzhodni Nemčiji. Tajno službo je zapustil leta 1991. Od leta 1991 do 1996 je v mestni hiši mesta Leningrad vodil komite za zunanje zveze. V tem času se ga je prijel vzdevek »siva eminenca«. Od julija 1998 do avgusta 1999 je bil vodja FSB, agencije, ki je nasledila KGB. Avgusta 1999 ga je predsednik Boris Jelcin imenoval za predsednika ruske vlade. 31. decembra 1999 je Jelcin nepričakovano odstopil, Putin pa ga je nadomestil. Takrat se je začela Putinova era, čas alfapredsednika, ki bo največjo svetovno državo popeljal v tretje desetletje 21. stoletja.

Kot otrok je lovil podgane in staršema povzročal preglavice.

Skrivnostno poreklo

Leta 2008 so ruski tanki razrešili spor med Gruzijo in njeno neposlušno pokrajino Južno Osetijo in se ustavili v mestu Gori, Stalinovem rojstnem kraju, kakšnih 12 kilometrov od vasice Metekhi, v kateri prebiva 91-letna Vera Putina, ženska, ki trdi, da je resnična mati ruskega voditelja. Po njenem pričevanju naj bi zaradi pritiska Putinovega očima Giorgia Osepahvilija mladega Vladimirja poslali k dedku in babici v Rusijo, šele leta 1960 pa naj bi ga posvojila Vladimir in Marija. Nekateri zgodbi ostarele ženske, ki je pripravljena opraviti tudi test DNK, verjamejo, saj naj bi bila uradna starša Vladimir in Marija že v svojih štiridesetih, ko naj bi se jima je rodil Vladimir, in zato prestara za donositev otroka.

Vera Putina trdi, da je bila zaradi nasilnega moža prisiljena svojega sina oddati v posvojitev. Ko ga je leta 1999 videla na televiziji, je vedela, da to njen izgubljeni sin.

Ukradel diamantni prstan

Leta 2005 je lastnik ameriškega NFL kluba New England Patriots Robert Kraft obiskal Kremelj, kjer ga je sprejel Vladimir Putin. Ko je Kraft predsedniku pokazal diamantni prstan, ki ga je prejel ob zmagi ekipe ameriškega nogometa na Super Bowlu, si ga je Putin navdušeno ogledal, pospravil v žep in odkorakal iz sobe v spremstvu agentov. Šokirani Kraft ni mogel verjeti očem in je od Bele hiše zahteval, naj posreduje. Busheva administracija ga je uspela prepričati, da je zavoljo odnosov bolje, če ne povzroča zapletov, in Kraft se je sprijaznil z odtujitvijo prestižnega prstana. Čez nekaj let je Dick Cheney pri Putinu poskušal doseči vrnitev prstana, vendar je ruski voditelj dejal, da prstana nikoli ni vzel. Časopis New York Times je poročal, da je prstan razstavljen v kremeljski knjižnici.

Putin je ob ogledu 25 tisoč dolarjev vrednega prstana, ki naj bi si ga kasneje prisvojil, dejal: »Neverjetno, kašen prstan, z njim bi lahko nekoga ubil.«

»Le« drugi najboljši

Vladimir Vladimirovič je v času zgodnje pubertete ugotovil, da se razvija počasneje kot njegovi vrstniki, zato je, kljub nasprotovanju mame, pri 12 letih začel trenirati judo in rusko vojaško borilno veščino sambo. Putin je po besedah njegovih trenerjev izjemno hitro napredoval in si kmalu prislužil črni pas v judu. Njegovi tekmovalni uspehi so bili zavidanja vredni, a Putin z njimi ni bil zadovoljen. Ko se je namreč leta 1976 prebil v finale leningrajskega distrikta do 63,5 kilograma, ga je v boju za zlato kolajno ugnal takratni olimpijski zmagovalec Nikolaj Solodukin. Putin naj bi bil tako razočaran, da je opustil tekmovalno kariero in se posvetil delu v sovjetski tajni službi. Kljub vsemu Putin še danes ne skriva ljubezni do borilnih veščin in pogosto postavi svoje znanje na ogled javnosti, saj se kot častni gost udeležuje treningov reprezentance in judo ter sambo turnirjev po državi.

Ruski voditelj se rad udeležuje treningov ruske judo reprezentance, kjer pokaže, da je kljub svojim letom še vedno v dobri formi.

Zapeljivec, ki obožuje Beatle in rad zamuja

Vladimir Putin se je leta 1983 poročil z Ljudmilo Škrebnjevo. Z njo ima hčerki Marijo in Katerino. Toda Putin naj bi bil znan po tem, da je dvoril številnim ženskam in afera z zlato olimpijsko ritmično gimnastičarko Alino Kabajevo naj bi dokončno uničila njegov zakon. Čeprav je Putinovo zasebno življenje bolj ali manj skrito pred očmi javnosti, so v javnost pricurljale informacije, da naj bi Putin in Kabajeva imela hčerko in sina ter bila celo poročena. Javnost še vedno čaka na potrditev govoric, tako kot na Putina čakajo številni visoki gosti iz tujine, ki pripotujejo na državniška srečanja. Putin namreč (namenoma) rad zamuja na sestanke. Papež Frančišek ga je čakal eno uro, nekdanji ameriški državni sekretar John Kerry tri ure, angleška kraljica Elizabeta II. pa le nekaj minut manj kot papež. Poznavalci pravijo, da ne gre za grdo navado, temveč za obliko psihološkega pritiska in utemeljevanja svoje premoči.

Vseeno pa Putin zelo rad pokaže svojo nežnejšo, celo umetniško plat. Ruse in svet pred televizijskimi zasloni je zabaval z igranjem na klavir in petjem pesmi Blueberry Hill. Alfapredsednik je tudi zbiratelj umetniških del, ki naj bi po nekaterih ocenah dosegale vrednost dve milijardi dolarjev. Leta 2011 so mu podarili le nekaj mesecev starega sibirskega tigra, ki ga je Putin le dva dni zatem predal v oskrbo živalskemu vrtu. Mož, ki ima zelo rad pse in konje, je sicer uspešno zaščitil populacijo sibirskih tigrov v divjini in njihovo število se je v zadnjih letih povečalo.

V javnosti je odmevala afera, ki naj bi jo imel z olimpijko Alino Kabajevo. Putin in Kabajeva naj bi bila tudi na skrivaj poročena.

Postal je zaščitni znak Rusije

Med predsedovanjem se je lotil številnih podvigov in postal tako predmet občudovanja kot negodovanja. Toda tudi tisti, ki jim Putinova javna podoba ni všeč, priznavajo, da je dobro prodal sebe kot tržno znamko, saj v Rusiji mrgoli prodajnih izdelkov, ki nosijo njegovo podobo. V prodajalnah je tako mogoče kupiti oblačila, pisarniški pribor in celo pijačo, poimenovano po gospodarju Kremlja. Moskovska distilerija Cristall Company, ki je v državni lasti, izdeluje vodko Putinka, živilsko podjetje iz Astrakana pa izdeluje kaviar Gorbuša Putina. Putin kult osebnosti utrjuje s samozavestnim javnim nastopanjem in sodelovanjem v akcijah pri reševanju naravnih katastrof. Ko so zahodno Rusijo leta 2010 zajeli požari, je kot kopilot gasilskega leta pomagal pri gašenju podivjanih plamenov.