Specialni povratnik

Dobri dve leti zapora za preprodajo tablet

ss
4. 8. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ljubljančan spoznan za krivega pečanja s tabletami, oproščen pa za grožnje policistom in hrambo dveh nabojev. Tudi njegovo boljšo polovico je doletela oprostila sodba.

PU Ljubljana
Med hišno preiskavo so policisti zaplenili 3896 tablet xanax, helex, dormicum in druge, ki se jih v Sloveniji dobi le na zdravniški recept.

Dušan Vulić in njegova zunajzakonska partnerica Jelena Mitić sta se na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašla zaradi očitka hrambe in trgovanja s tabletami, ki niso v prosti prodaji. Vulić pa še zaradi očitka, da je pri hišni preiskavi policistom specialcem grozil s smrtjo, ter zaradi hrambe dveh nabojev.

Dušan Vulić je stari znanec organov pregona in sodišč, v preteklosti že obsojen zaradi posilstva, nasilja v družini, zanemarjanja otroka ter trgovanja z drogo in orožjem. 

V obtožnici beremo, da sta Vulić in Mitićeva doma v elektroomarici hranila skoraj 3896 tablet xanax, helex, dormicum in druge, ki se jih v Sloveniji dobi le na zdravniški recept. Zasegli pa bi jima jih še več, če jih Mitićeva ne bi ob prihodu specialcev na hišno preiskavo stresla v straniščno školjko. Med hišno preiskavo je bilo zaseženih tudi več PVC-vrečk, osem mobilnih telefonov, seznam odjemalcev, skoraj 1850 evrov, večinoma v kovancih, in dva naboja z ekspanzijskim učinkom.

Grozil z »novo ižanko«

Vulić pa si je za vrat nakopal še očitek preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, ker je specialcu, ki ga je vklenil, grozil, da se bo v primeru aretacije »zgodila nova ižanka«. Kot je znano, je na Ižanski cesti 4. julija predlani Samo Tadin iz maščevanja povzročil prometno nesrečo, v kateri je življenje izgubil mlad policist, za kar je bil pozneje pravnomočno obsojen na 30 let zapora. Kakorkoli. Tožilstvo je za Vulića predlagalo enotno kazen tri leta zapora, za Mitićevo pa pogojno kazen leto in pol zapora s preizkusno dobo treh let, ker doslej, v nasprotju z njenim partnerjem, še ni bila kaznovana. Vulić pa je stari znanec organov pregona in sodišč, specialni povratnik, v preteklosti že obsojen zaradi posilstva, nasilja v družini, zanemarjanja otroka in trgovanja z drogo in orožjem.

Gasilska brigada Ljubljana
Prvoobtoženi Vulić je specialcu, ki ga je vklenil, grozil, da se bo v primeru aretacije »zgodila nova ižanka«.

Tablete hranil za lastno uporabo

Sodba še ni pravnomočna, tožilstvo je na oprostilne dele že napovedalo pritožbo.

Obtoženi Vulić je sicer v končni besedi poudaril, da nikoli ni prodajal tablet, tiste, ki so mu jih zaplenili doma, so bile od znanca ali predpisane na recept, saj ima, kot trdi, že vrsto let hude psihične težave in je odvisen od tablet. Po njegovih besedah mu je zdravnik, odkar je v priporu, predpisal jemanje 50 tablet dnevno, njegova partnerica pa za hrambo tablet doma menda sploh ni vedela, čeprav jih je ob vdoru specialnih enot policije v ihti zmetala v straniščno školjko.Ljubljanski okrožni sodnik Martin Jančar je Vulića spoznal za krivega prometa z mamili oziroma tabletami, za kar mu je prisodil dve leti in dva meseca zapora, oprostil pa ga je za grožnje policistom in hrambo streliva. Oprostilna sodba je doletela tudi Mitićevo, ki so ji sodili le zaradi domnevnega pečanja z tabletami, saj po sodnikovih besedah »ni dovolj dokazov, da bi pri hrambi in preprodaji aktivno sodelovala«.

Tudi policijski besednjak na meji dopustnega

Kot je v ustni obrazložitvi med drugim poudaril sodnik Jančar, je bilo dogajanje med hišno preiskavo precej burno in so bile tudi s strani policije izrečene neprimerne besede. Vulić je bil ob izreku groženj z »ižanko« po mnenju sodnih izvedencev v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, pa tudi sicer so ga, ko je grozil, policisti že podrli na tla in olisičili. Glede streliva pa je sodnik Jančar dejal, da med preiskavo ni bilo najdeno orožje, ki bi ustrezalo najdenima dvema nabojema, zato je tudi v tem delu sklenil obtoženca oprostiti. Vulić bo moral poravnati stroške sojenja, do pravnomočnosti sodbe pa ostaja priprt. Toda s primerom se bodo ukvarjali še višji sodniki, saj je tožilstvo že napovedalo pritožbe na oprostilne dele sodbe.