Vodni primanjkljaj

Ekstremna suša se širi, izguba pridelka bo vplivala na slovensko ponudbo domačih pridelkov

J.P.
4. 8. 2017, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Letošnja suša in z njo povezani vročinski valovi se še posebej močno odraža v kmetijstvu. Na udaru so predvsem poljščine, vključno z zelenjadnicami na njivah in travinje.

STA
Sušne razmere so se v zadnjem tednu ob že četrtem letošnjem vročinskem valu na jugovzhodnem delu Slovenije še okrepile.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano intenzivno spremlja vpliv vremena na kmetijsko proizvodnjo, so zapisali in dodali, da tudi sodelujejo v aktivnostih, ki jih je Uprava RS za zaščito in reševanje že začela za pridobitev ustreznih podlag za začetek izdelave predhodne ocene škode po letošnji suši.

"Poročila s terena o vedno hujših posledicah suše, ki jih pripravlja Javna služba kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), potrjujejo tudi podatki ter analize, ki jih opravljajo strokovnjaki na Agenciji RS za okolje (ARSO)," so sporočili. Sušne razmere so se v zadnjem tednu ob že četrtem letošnjem vročinskem valu na jugovzhodnem delu Slovenije še okrepile, ekstremna suša pa se širi tudi na druga območja v Sloveniji.

Pričakovati je, da bo izguba pridelka vplivala na slovensko ponudbo domačih pridelkov, vendar pa bo na ceno in preskrbo v Sloveniji močno vplivalo tudi stanje in obseg izpada pridelave v drugih državah, ki jih letos pesti suša.

Izguba pridelka

"Vegetacijski vodni primanjkljaj za primerljivo obdobje je na novomeškem že presegel primanjkljaj leta 2003, ki velja za eno najbolj sušnih let v preteklem obdobju. Tudi na obalnem območju se razmere približujejo stanju v ekstremno sušnih letih 2003 in 2015. Sušne razmere so se začele zaostrovati tudi na Štajerskem in v Prekmurju. V prvih dneh avgusta pa so razmere že na ravni ekstremne suše. Na Štajerskem so sicer ponekod lokalne padavine stanje pred tednom dni nekoliko popravile, a so se kmetijska tla zaradi vročine v nekaj dneh ponovno izsušila. Vodni primanjkljaj zaenkrat v Prekmurju še ni presegel ekstremno sušnih let 2003 in 2013. Zaradi povsem izčrpane zaloge tal z vodo so na udaru zlati poljščine na plitvih in peščenih tleh. V Primorju pa so ogrožene tudi trajne kulture zlasti oljke, v vinorodnih območjih tudi vinska trta."

Zato je pričakovati, da bo izguba pridelka vplivala na slovensko ponudbo domačih pridelkov, vendar pa bo na ceno in preskrbo v Sloveniji močno vplivalo tudi stanje in obseg izpada pridelave v drugih državah, ki jih letos pesti suša.