497 evrov

Novela pokojninskega zakona bo lahko vplivala na upravičenost do veteranskega dodatka

J.P./STA
4. 8. 2017, 17.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Upravičencev do veteranskega dodatka je zadnja leta od približno 8200 do 8500 mesečno. V ta namen je mesečno izplačanih od približno 970.000 do enega milijona evrov proračunskih sredstev, je vlada zapisala v odgovoru na pisno poslansko vprašanje Marijana Pojbiča iz SDS, ki se je nanašalo na veteranski dodatek.

Profimedia
Pri oblikovanju ukrepov za zvišanje prejemka bo treba imeti v mislih sorazmernost z drugimi upravičenci do pravic iz javnih sredstev in vzdržnost javnih financ za vse tovrstne upravičence.

Cenzus za ugotavljanje pravice do veteranskega dodatka in za določanje njegove višine je bil na podlagi zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Sloveniji 1. januarja 2012 usklajen na znesek 497 evrov in se od takrat ni spreminjal.

Vsa nadaljnja usklajevanja dodatka so namreč odložili varčevalni zakon in proračunski dokumenti. Po zadnjem proračunskem dokumentu je usklajevanje odloženo do vključno 31. decembra 2018.

Sorazmernost

Vlada opozarja, da bo treba pri oblikovanju ukrepov za zvišanje prejemka imeti v mislih sorazmernost z drugimi upravičenci do pravic iz javnih sredstev in vzdržnost javnih financ za vse tovrstne upravičence. Podatka o številu prejemnikov dodatka pod pragom revščine pa nima.

Novela pokojninskega zakona, ki bo začela veljati 1. oktobra in po kateri bo najnižja pokojnina za polno pokojninsko dobo znašala 500 evrov, bo lahko vplivala na upravičenost do veteranskega dodatka za obdobje od 1. januarja 2018 dalje, opozarja vlada.

Ob predpostavki, da upravičenec do veteranskega dodatka živi sam in bo imel v skladu z omenjeno novelo zagotovljeno pokojnino v višini 500 evrov, bo s tem prejemkom po njenih navedbah presegel veljavno osnovo za veteranski dodatek.

Število tistih, ki zdaj prejemajo veteranski dodatek, a bodo zaradi zvišanja pokojnine po omenjeni noveli presegli cenzus zanj, bo znano šele po t. i. prevedbenih postopkih na upravnih enotah, v katerih bodo ugotavljali upravičenost do veteranskega dodatka za obdobje od 1. januarja 2018 dalje, je še zapisala vlada.