Šivanje »na živo«

So se ranjenke res lotili kar brez lokalne anestezije?

pk
4. 8. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Javnost vznemirja zgodba pacientke šempetrske urgence z rano na nogi.

Profimedia
Nekateri menijo, da je pacientkina zgodba izmišljena.

Na svetovnem spletu se je razširila zgodba anonimne ženske o neprijetni, predvsem pa boleči izkušnji ob njenem nedavnem obisku urgentnega centra Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica. Ker je imela ureznino na nogi, je potrebovala šivanje, a se je ta poseg končalo presenetljivo.

Bolnišnica očitke ženske zavrača. Poudarjajo, da imajo zaloge in da šivanja brez lokalne anestezije ne opravljajo.

Pacientka je povedala, da je bilo zdravstveno osebje urgence sicer prijazno, ko pa je bil čas za »krpanje« njene rane, se je začelo. Ko je kirurg zdravstvenega tehnika zaprosil, naj mu izroči lokalno anestezijo, naj bi mu ta odvrnil, da je je zmanjkalo, tako da so rano ženski zašili »na živo«, nad čemer je bila gospa zgrožena, saj to sicer ni v medicinski praksi.

Javnost se odziva

Na družbenem omrežju so se na račun njene izkušnje sprožile živahne debate. Komentatorji pa imajo o zgodbi različna mnenja. Nekateri urgentni center in bolnišnico zelo hvalijo in so prepričani, da je za paciente tam odlično poskrbljeno, spet drugi se ne čudijo pripetljaju in pravijo, da gre za varčevanje, ali »kakšno drugo neumnost«, kar da je nedopustno.

Nekateri, ki so zgodbo komentirali, menijo celo, da je vse skupaj izmišljeno in da je namen nagajati bolnišnici, ki je v zadnjem času doživela že nekaj pretresov; od korupcijske afere z nakupovanjem predragih umetnih kolkov do napake na plinih na reanimacijskem stebru, ki je povzročila smrt pacienta.

pk
Je na urgenci res zmanjkalo lokalne anestezije?

Imajo zaloge

Za pojasnila in komentar smo se obrnili na vodstvo bolnišnice. »Domnevnega primera, ki ga navajate v prejetem novinarskem vprašanju, ne moremo komentirati, saj z za to relevantnimi in potrebnimi podatki ne razpolagamo. Lahko pa zatrdimo, da imamo v Urgentnem centru Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica vedno na razpolago dovolj veliko zalogo tako lokalnih anestetikov kakor tudi ostalih medicinskih pripomočkov in zdravil. Šivanje ran brez ene izmed oblik anestezije se v Urgentnem centru v praksi ne izvaja,« zatrjujejo.