Melaniina izbira

Kariernega veleposlanika bo zamenjala hotelirka

lt
4. 8. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Robertsovi naj bi do prestižne zunanjepolitične misije pomagala Melania Trump, nekaj teže k njenemu imenu pa so verjetno prispevale tudi izdatne donacije kampanji predsednika Trumpa.

OCR
Družina Robertsovih je doslej živela v predmestjih Južne Kalifornije, kjer se mešata ameriški srednji in višji sloj.

Po poročanju ameriških medijev je pri izboru novega ameriškega veleposlanika pri nas sodelovala tudi ameriška prva dama Melania Trump, ki je pregledala kandidatne dosjeje in se odločila za Kelly J. Roberts, saj meni, da bi Združenim državam Amerike koristilo, če bi jih v njeni rodni deželi zastopala prepoznavna članica poslovne skupnosti.

Wikipedia
Kelly Roberts ne skriva svoje ljubezni do boljših stvari v življenju.

Ameriški predsednik Donald Trump Robertsove še ni uradno nominiral, za zdaj ni znano, kdaj se bo to zgodilo. Ameriški mediji pa njegovo odločitev pojasnjujejo z dejstvom, da je Robertsova izdatno donirala republikanski stranki, ki ji je v zadnjem letu namenila 1,2 milijona ameriških dolarjev, mesec pred volitvami pa je neposredno Trumpu nakazala še 50 tisočakov.

Hoteli in tortice

Robertsova se je profesionalno ukvarjala predvsem s hotelirstvom. Sedi namreč v upravnem odboru Mission Inn Hotela & Spaja v kraju Riverside v Kaliforniji. Zgodovinsko tematiziran hotel je priljubljen kraj oddiha za ameriško estrado in elito, zakonca Roberts pa sta ga pred propadom rešila leta 1992.

Njen mož izumil zamrznjeni burrito

Med ameriškimi veleposlaniki se nemara najbolj spominjamo Josepha Mussomelija, ki je k nam prišel z ambasade v Kabulu in povzročil zdrahe, ko se je med sestavljanjem koalicije konec leta 2011 ponujal za nekakšnega posrednika.

Njen drugi mož Duane Roberts je svoje bogastvo zgradil z zamrznjenimi burriti, priljubljeno mehiško hrano. Sin veletrgovca z mesom je dovolj hitro skočil na vlak s hitro hrano in izumil recept za globoko zamrznjen pripravljen burrito, ki ga je mogoče na hitro pogreti in servirati gostom. Kasneje se je Roberts specializiral za mehiško hrano in na trgu dobil monopol. Ko je svoje podjetje leta 1980 prodal, mu je kupnina navrgla zajetnih 80 milijonov ameriških dolarjev.

Hčerka in sin zvezdnika resničnostnih šovov

Hotelirstvo, ljubezen do mehiške hrane in zajetna nakazila v njegovo smer niso edine lastnosti, ki družino Roberts družijo s Trumpom. Podobno kot pri ameriškem predsedniku sta namreč tudi njen sin Doug in hčerka Casey zvezdi resničnostnih šovov. Oba potomca iz njenega prejšnjega zakona sta nastopala v oddajah Laguna Beach in The Hills glasbene televizije MTV, hčerka pa svojo podjetniško žilico brusi s trgovsko znamko Casey’s Cupcakes, v kateri trži kolačke tudi s pomočjo resničnostnega šova Vojna kolačkov.

Prioriteta Hartleyja je bila ustaviti Južni tok

Med ameriškimi veleposlaniki pri nas samo eden ni bil karierni diplomat. To je bil poslovnež Yousif Ghafari, prav tako darežljiv donator republikanski stranki, ki ga je v zadnjih mesecih mandata imenoval ameriški predsednik George W. Bush mlajši. Njegov naslednik Barack Obama je Ghafarija nemudoma odpoklical.

Če se bo ameriški predsednik odločil za nominacijo, bo Robertsovo moral potrditi še ameriški senat, kar domnevno ne bo težava, saj ima po poročanju medijev med republikanci podporo. Tedaj bomo imeli prvič priložnost videti, kakšen bo njen program za odnose s Slovenijo. Odhajajoči veleposlanik Brent R. Hartley je namreč med nominacijo v ameriškem senatu dejal, da bo aktivno lobiral proti projektu plinovoda Južni tok, kot korenček pa bo slovenski vladi ponudil pomoč pri investiciji v drugi blok Jedrske elektrarne Krško. Potem ko se je projekt Južnega toka ustavil zaradi nemških interesov, je na svoj načrt pripravno pozabil.

Robertsova bo glede tega na podobni misiji, saj Moskva ni ustavila svojih namer, da bo Slovenijo prečkala s plinovodom. Le da se tokrat ta gradi prek turškega obvoda, zato nosi ime Turški tok. Kaj namerava ponuditi v zameno, še ni znano.