Neurje nad taborniki

»Kje so se skrili pod kak kozolec, kje pa pod kakšno garažo«

sr
4. 8. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V sredo zvečer so neurja zajela Slovenijo in povzročila nekaj težav. Ob Velenjskem jezeru je v gasilskem domu vedrilo približno 200 tabornikov, ki so udeleženci 15. vseslovenskega tabora.

Toplak
Otroci so na srečo imeli le nekoliko mokra oblačila.

»Poškodovan ni bil nihče, tudi škode, razen mokrih oblačil, ni bilo,« je pojasnil Urban Lečnik Spaić iz Zveze tabornikov Slovenije.

V gasilskem domu Šentilj pri Velenju je vedrilo 90 tabornikov, v gasilskem domu v Vinski Gori pa so namestili 102 tabornika. »Zaradi preventivnih ukrepov so udeleženci, ki so bili v bivaku, vedrili v gasilskem domu,« je povedal Lečnik Spaić. Včeraj so se vsi taborniki že vrnili k predvidenim aktivnostim. Tabora se sicer udeležuje okoli 1000 tabornikov. »Kje so se skrili pod kak kozolec, kje pa pod kakšno garažo. Tem tabornikom pa so gasilci sami predlagali, da se lahko namestijo v gasilski dom,« je dodal.

Pri pripravi tabora so sicer pozorni na vse vremenske razmere. »Ko se bliža nevihta, pogledamo, od kje se bliža, zapremo šotore in jih dodatno zaklinimo, da jih ne potegne veter. Dežja smo navajeni, takrat smo navadno skupaj in igramo kitaro,« je pojasnil. Neurja so sicer po državi povzročala več nevšečnosti. Policisti so bili obveščeni o več podrtih drevesih na vozišču, zalitih kleteh in podvozih zaradi meteornih vod ter razkritih strehah. Voda je zalila kleti in stanovanjske hiše predvsem na območjih Dravograda, Velenja in Kamnika. V Slovenskih Konjicah je voda poplavila proizvodne prostore. V občini Žalec je strela udarila v gospodarsko poslopje, ki je zagorelo. V Slovenski Bistrici je prišlo do izpada električne energije, v Prekorju pa je veter podrl drog javne razsvetljave.