Skrajnež zaklal trojico

Brez obžalovanja: »Vi to imenujete terorizem, jaz pa patriotizem«

S.R.
31. 5. 2017, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Začelo se je sojenje Jeremyju Josephu Christianu, ki je osumljen umora dveh ljudi na vlaku v Oregonu, potem ko sta se zoperstavila njegovemu verbalnemu napadu na dve muslimanki.

Reuters
Brez kančka obžalovanja.

Ena od tarč verbalnega napada, 16-letna Destinee Mangum, je povedala, da sta se s prijateljico, ki je na glavi nosila hidžab, peljali z vlakom, ko je osumljenec začel proti njima kričati, naj se vrneta v Saudovo Arabijo, da tukaj nista zaželeni, da naj izgineta iz te države in da se naj ubijeta.

35-letnega Jeremyja Josepha Christiana obtožujejo umora, poskusa umora, ustrahovanja in posedovanja orožja. Kot smo poročali, se je v Portlandu v petek zgodila velika tragedija. Christian je na vlaku na dan začetka svetega meseca ramazana hudo zmerjal dve mladi muslimanki, katerima so v bran stopili trije moški. Christian je izvlekel nož ter na licu mesta ubil 53-letnega vojaškega veterana Rickyja Johna Besta, zabodel 23-letnega Taliesina Myrddina Namkama Mecheja, ki je pozneje umrl v bolnišnici, ter hudo ranil 21-letnega Micaha David-Colea Fletcherja.

Christian dejanja ni niti najmanj obžaloval, med sojenjem pa je kričal slogane, kot so »vi to imenujete terorizem, jaz pa patriotizem,« »smrt vsem sovražnikom Amerike« in »zapustite to državo, če sovražite našo svobodo – smrt antifašizmu.« Sporazuma o priznanju krivde ni sklenil, na sodišču pa se bo naslednjič pojavil 7. junija.

Reuters
Pred sodiščem so se zbrali številni znanci umorjenih.

Na dogodek se je prejšnji teden odzval tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je napad označil za »nesprejemljivega.« Župan Portlanda Ted Wheeler, ki je dan po napadu vse tri žrtve označil za heroje, si medtem prizadeva za prepoved napovedanega zborovanja, ki ga v luči zadnjih dogodkov organizirajo radikalni desničarji.

Skrajnež, znan policiji

Reuters
Na sodišče se bo vrnil 7. junija.

Preiskovalci sicer preiskujejo Christianovo ozadje in njegovo povezavo z ekstremistično ideologijo. Policija mu je 29. aprila na zborovanju v podporo svobodi govora na primer zasegla kij, s katerim je domnevno grozil protestnikom. Pozneje so ga posneli, kako ogrnjen v ameriško zastavo kriči rasistične slogane in pri tem uporablja razne nacistične pozdrave. Poleg tega je na svoji facebook strani hvalil Timothyja McVeigha, ki je leta 1995 v Oklahoma Cityju izvedel bombni napad, v katerem je umrlo 168 ljudi, med njimi tudi 19 otrok, več sto oseb pa je bilo ranjenih. Na facebooku je s smrtjo zagrozil tudi predsedniški kandidatki Hillary Clinton. Med drugimi je zapisal tudi, da »če je Donald Trump naslednji Hitler, potem se bom pridružil njegovi enoti SS.« Skrajnež ima sicer kar zajetno policijsko kartoteko, leta 2002 je tako priznal rop in ugrabitev lastnika trgovine, leta 2010 pa je bil obtožen tatvine in posesti strelnega orožja.

Reuters
Preteklo je veliko solz.