Poklon žrtvam

FOTO: Londončani žalujejo in sporočajo: "Nismo prestrašeni"

M.K./STA
23. 3. 2017, 22.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V središču Londona se je danes zbralo več tisoč ljudi, da bi se poklonili žrtvam sredinega terorističnega napada.

Profimedia
Prižiganje sveč v spomin na žrtve napada v Londonu.

Na čelu množice je bil londonski župan Sadiq Khan, ki je na močno zastraženem znamenitem trgu Trafalgar dejal, da Londončanov terorizem ne bo prestrašil.

"Žrtve so bili ljudje, ki so prišle v naš svet iz vseh kotičkov," je dejal londonski župan in ob spremstvu britanske notranje ministrice Amber Rudd in vršilca dolžnosti načelnika metropolitanske policije Craiga Mackeyja prižgal svečko v spomin na žrtve sredinega napada, v katerem so poleg napadalca umrle še tri osebe, okoli 40 ljudi pa je bilo ranjenih.

Številni so nato na trgu v spomin na žrtve prižigali svečke in polagali cvetje. Na trgu so se tudi pojavili transparenti in napisi na tleh, na katerih je med drugim pisalo: "Sovraštvo nas ne bo razdelilo" in "Nismo prestrašeni".

Danes je pretresenost ob napadu izrazila tudi britanska kraljica Elizabeta II. in izrazila sožalje vsem prizadetim. Ob tem je pohvalila policijo. Za danes je bilo predvideno uradno odprtje novega sedeža metropolitanske policije, ki bi se ga morala udeležiti tudi kraljica, je bilo po sredinem napadu odpovedano.

Sožalno brzojavko je v London poslal tudi papež Frančišek. Izrazil je globoko užaloščenost ob terorističnem napadu pred britanskim parlamentom in napovedal, da bo molil za vse prizadete, so sporočili iz Vatikana.

Roko v skupnem boju proti terorizmu je britanski premierki Theresi Mayevi danes v telefonskem pogovoru ponudil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Poudaril je, da sta tako Turčija kot Velika Britanija partnerici v boju proti terorizmu, ki ogroža mednarodni mir in varnost.

Turški predsednik je sicer v sredo poskrbel za kar nekaj dvignjenih obrvi z izjavami, da Evropejci po vsem svetu ne bodo mogli več varno hoditi po ulicah, če ne bodo spremenili svojega obnašanja. Nekaj ur zatem pa je v Londonu prišlo do napada.