VELIKI POSLI

Tihotapljenje cigaret kot državni posel

Luka Tetičkovič
25. 4. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Lani se je v ozadje umaknil zadnji od balkanskih osamosvojiteljev. Milo Đukanović je Črni gori suvereno vladal 27 let, njegovi suverenosti pa še vedno ni videti konca.

Reuters
Črnogorec, ki je Italijo reketiral preko Washingtona.

Hotel Slon v Ljubljani na sončen julijski dan leta 1999. Od bombardiranja Jugoslavije je minil le slab mesec dni, ameriški predsednik Bill Clinton pa se je srečeval z nenavadnim zaveznikom. »Pet minut, Dick,« je bil odločen Sandy Berger, Clintonov svetovalec za nacionalno varnost, »s predsednikom dobi pet minut in nič več

Reuters
Med obiskom v Sloveniji je očaral predsednika ZDA Clintona ...

Državo je pripeljal v zvezo Nato in na pot proti Evropski uniji, medtem ko je tihotapil cigarete.

Dick Sklar je bil razočaran, navaja novinar Misha Glenny v monografiji McMafia, na območju Balkana je namreč več let deloval kot zastopnik ameriških interesov. Menil je, da si mladi črnogorski predsednik Milo Đukanović zasluži več pozornosti. »Bil je naš najhrabrejši zaveznik med kosovsko kampanjo,« oporeka Sklar. Iz Podgorice je namreč podpiral vojno zveze Nato proti Jugoslaviji, in to kljub temu, da so prve bombe in prve civilne žrtve padle prav v Črni gori.

Reuters
... pozneje tudi evropskega komisarja Joseja Manuela Barrosa.

Šverc cigaret kot državni posel

A takoj po prvih besedah je Sklarju odleglo. Clintonu je bil nekdanji profesionalni košarkaš takoj všeč, protokol je potisnil na stran in si zanj vzel celo uro časa. Beseda je nanesla tudi na cigarete.

27 let oblasti

Politik z najdaljšim stažem kot suveren sodobne države je s 26 leti Črno goro prevzel leta 1989. Vse do novembra lani je državi vladal ali kot predsednik vlade ali kot predsednik republike. Zdaj umaknjen v ozadje vztraja kot predsednik vladajoče Demokratske partije socialistov Črne gore.

Ameriški predsednik je še predobro vedel, da je jadranska žepna državica center večmilijardnega poslovnega podviga. Skozi celotna devetdeseta so se nelegalne cigarete prodajale po razdejanem Balkanu, konec desetletja pa se je tihotapski tok prelil prek Jadranskega morja. Na dveh črnogorskih letališčih so pristajala letala s kvalitetnimi cigaretami zahodnega porekla – natančneje tistimi iz prostotrgovinske cone v Švici in Rotterdamu, ki so v Črno goro prišle prek obvoda tretje države – najverjetneje Egipta ali Uzbekistana.

Twitter
»Don Milo se kot Al Pacino iz filma Boter sprošča v naslanjaču,« so balkanski mediji opisali fotografijo, nastalo med lanskimi volitvami v Črni gori.

Tranzitni davek

Kartone s cigaretami so nato naložili na najsodobnejše gliserje in jih iz pristanišča Bar prepeljali čez dobrih 200 kilometrov razdalje Otrantskih vrat med Jadranskim in Jonskim morjem. Evropska unija že leta 1994 izračuna, da nelegalne cigarete od njenih članic terjajo 6–8 milijard ameriških dolarjev proračunskega denarja, izgubljenega v nepobranih trošarinah. Italijanski tožilci so imeli dokaze in namen Đukanovića obtožiti, vendar je Rim iz Washingtona prejemal diskretna sporočila, naj se ga pusti na miru.

6–8 milijard ameriških dolarjev izgubljenih trošarin letno je zaradi pretihotapljenih cigaret v 90. letih beležila Evropska unija.

Potrebovali so namreč zaveznika v vojni proti Miloševiću. Tako ni presenetljivo, da je Clinton še v Ljubljani skoraj sprejel Đukanovićev argument, da Črna gora preprosto nima izbire. Odkar je Beograd Podgorici odrekel zvezno financiranje, hkrati pa je morala prenašati težo kolektivne kazni – mednarodnega embarga, je bila primorana poiskati alternativne vire denarja. Đukanović je Clintonu zatrdil, da od vsakega kartona cigaret država pobere tranzitni davek in da je ta denar, natančneje 30 milijonov ameriških dolarjev, nujno potreben za delovanje države.

Rim reketiral z ameriško pomočjo

Washington je tako še leta 1998 svojega operativca Sklarja poslal v Rim, kjer je ta Italijanom predlagal, naj Podgorici preprosto plačajo 30 milijonov zelenih, Đukanović pa bo v zameno ustavil svoj večmilijardni tihotapski posel. Država, v kateri se je pojem reketa razvil in izpopolnil, na to velikodušno ponudbo ni pristala.

Harmonizacija

Nato in EU Črno goro so v zvezo Nato sprejeli lani, na vstop v EU še čaka kot kandidatka. »To je bila politična odločitev, dejanska harmonizacija zakonodaje in demokratičnih standardov pri pristopanju k mednarodnim integracijam ni igrala večje vloge,« je za Svet24 pojasnil novinar mreže Mans, Dejan Milovac.

Vse se je spremenilo do sestanka v Ljubljani. Beograd se umakne iz Kosova, jugoslovansko gospodarstvo in infrastruktura sta v ruševinah, Washington pa ne potrebuje več trna v Miloševićevi peti. Če želite v zvezo Nato in v Evropsko unijo, potem si raje »nadenite čisto in poškrobljeno srajco, takšno brez madežev preteklih poslov«, je Sklar po sestanku s Clintonom zabičal Đukanoviću.

Dokler se zgodovina ne začne ponavljati

Leta 2010 je Črna gora potrjena kot kandidatka za Evropsko unijo, valuto evro enostransko prevzame že 2003 in se glede tega požvižga na protestne note iz Bruslja. Majhno pristanišče na otoku Sv. Nikola v zalivu turistične meke Budva spet zapuščajo gliserji, naloženi s kartoni cigaret.

Operacija, ki v manjšem obsegu spominja na zlata devetdeseta, se zaključi šele leta 2013, ko jo dokumentira italijanska finančna policija, a pri tem nihče ne ve, kako dolgo je trajala. Preiskovalni portal Mans poroča, da je bil otok med letoma 2007 in 2010 v posredni lasti Stanka Subotića, razvpitega srbskega poslovneža, ki je bil skupaj s svojim tesnim prijateljem Đukanovićem v Italiji obtožen tihotapljenja cigaret. Obtožnico zoper Đukanovića umaknejo po večurnem zaslišanju na italijanski policiji leta 2008, ko ima imuniteto predsednika črnogorske vlade. 

Guardia di Finanza
Italijanska Finančna policija med zasegom več kartonov cigaret.