Veliki načrti

Ali lahko skrivnostna Anja reši LDS?

Matej Klarič
25. 4. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Stranka LDS je več kot desetletje krojila usodo Slovenije kot najvplivnejša stranka. Po izpadu iz parlamenta leta 2011 pa je utonila v pozabo. S sobotnim kongresom jo želijo vrniti med parlamentarne stranke.

STA
Slogan stranke je "zaupajte izkušnjam", s čimer želijo poudariti dediščino stranke, ki je dolgo časa obvladovala slovenski politični prostor.

Na volilnem kongresu je tako predsednika stranke in nekdaj dolgoletnega poslanca Toneta Anderliča nasledila javnosti manj poznana Anja Fabiani.

Pod Kresalovo izpadli iz parlamenta

Stranko so v preteklosti vodili Drnovšek, Rop, Kacin, Kresalova, Podbregar in Anderlič. Leta 2011 je pod vodstvom Kresalove, ki je stranko zelo nagnila v neoliberalno smer, izpadla iz parlamenta.

»Ker pripadam veliki evropski liberalni družini, želim pomagati in pripomoči k temu, da se bo LDS ponovno vzpostavila. Kar je morda v tem trenutku najbolj pomembno, je vnesti tovrstno evropsko dimenzijo v slovensko politiko, da bo možno kaj narediti, ne samo blokirati in sesuvati zadev,« je dejala ob izvolitvi.

Jazbec njen mentor

Nova predsednica sicer ni novinka v politiki, saj je koordinatorka članov skupine evropskih liberalcev Alde za Slovenijo, ki so pri nas že tradicionalno močnejši kot v ostalih evropskih državah. Fabianijeva je sicer doktorirala iz diplomacije mehke moči svetovnih voditeljev, njen mentor pa je bil Milan Jazbec, ki je prav pretekli teden napovedal svojo kandidaturo za predsednika države. Zanimivo pa je tudi to, da je bila nova predsednica partnerica novinarja Mitje Lomovška, ki je pred leti pisal o razvpiti aferi Baričevič, ki je močno prizadela ugled odvetnika Mire Senice in njegove spremljevalke Katarine Kresal, ki je bila takrat predsednica stranke LDS, kar je pripomoglo k izpadu stranke iz parlamenta.

STA
Tone Anderlič (levo) se po uspešni sanaciji poslavlja od vodenja stranke. Marjan Šetinc (v sredini) pa je novi predsednici pomagal pri oblikovanu ekipe in programa.

Težka vrnitev v parlament

Stranka, ki naj bi po besedah dosedanjega predsednika Toneta Anderliča sanirala večino od milijon evrov visokega dolga, se želi spet prebiti v parlament, za kar pa v tem trenutku ni ravno veliko možnosti. Morebiti pa bi jim to lahko uspelo v sodelovanju z nekaterimi drugimi strankami. Alenka Bratušek je tako že dejala, da so v Zavezništvu, ki je z bolj aktivno držo ponovno nabralo nekaj več javnomnenjske podpore, odprti za sodelovanje s sorodnimi strankami.

Bobo
Podpredsednica stranke je bila pet let, do leta 2011 Zdenka Cerar, preminula mati aktualnega premierja Mira Cerarja.

Za univerzalni temeljni dohodek

Na kongresu so sicer izpostavili, da bo stranka zagovarjala uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka, podrobnejša programska izhodišča pa bodo še določili. Ključne točke programa se bodo nanašale na to, da Slovenijo ohranijo »državno kompaktno«, da ustvarijo razmere za boljšo udeležbo deprivilegiranih skupin in za boljšo participacijo mladih v družbi. 

Bobo
Stranka je nastala leta 1994 in je do volitev leta 2004 pod vodstvom Drnovška vodila vse vladne koalicije.