Trgovina z ljudmi

Slovenca bosta izvedela, česa sta obtožena

pk
11. 4. 2017, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ljubljančan in Mariborčan sta v priporu in čakata, da ju bodo privedli pred sodnika.

Globo
Tako je brazilska policija aretirala Vita Camernika.
Naša policija dala informacije
Slovenska policija je brazilskim varnostnim organom posredovala ugotovitve, ki so jih tam nadgradili in nato začeli preiskavo ter tako identificirali ključne akterje.

Februarja letos je odmevala aretacija dveh Slovencev v Braziliji, ki naj bi se ukvarjala s trgovanjem z ljudmi. Vito Camernik iz Ljubljane in Tine Motoh iz Maribora, ki sicer že dolga leta živita in delata v Braziliji, naj bi bila povezana s kriminalno združbo. 

Ta naj bi trgovala z ženskami. Dekleta naj bi vozili v Evropo, največ v Italijo in Slovenijo, kjer naj bi jih silili v prostituiranje. Brazilska policija je sicer aretirala 15 ljudi, poleg dveh Slovencev še nekaj Brazilcev in Italijanov.

Kaj se je dogajalo

Brazilska dekleta naj bi združba z obljubami, da bodo v Sloveniji in Italiji delala dobro in spodobno ter ob tem tudi odlično zaslužila, zvabila v svojo past. Z organiziranim prevozom so jih najprej prepeljali v Milano v Italiji, potem pa naj bi pot nadaljevale proti Gorici z vlaki. Od tam so imele izhodišče tudi v Slovenijo, natančneje v Novo Gorico, kjer naj bi jih silili v prostitucijo. Take so bile prve informacije o primeru, o katerem so se razpisali brazilski mediji.

Zadnje informacije

Ostale podrobnosti preiskave še niso znane. Izvedeli smo le, da sta tako Camernik kot Motoh v priporu in čakata, da jima bodo prebrali obtožnico. Njuna odvetnika medtem pripravljata obrambo in menda tudi v Sloveniji zbirata informacije o tem, kaj se je v Sloveniji dogajalo z Brazilkami. Obtožnico naj bi Vitu Camerniku in Tinetu Motohu prebrali še ta teden. Če bosta Ljubljančan in Mariborčan spoznana za kriva, jima lahko grozi do 25 let zapora.