Ozadje goriške prostitucije

Kdo sta Slovenca, ki so ju aretirali v Braziliji

pk
26. 2. 2017, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Aretacija Ljubljančana in Mariborčana v Braziliji, ki naj bi bila povezana s trgovino z ljudmi in prostitucijo, pri nas še vedno odmeva.

Reuters
Domačin nam je razkril, kako naj bi se v Novi Gorici odvijala prostitucija (fotografija je simbolična).

Aretirana Vito Camernik iz Ljubljane in Tine Motoh iz Maribora že nekaj let živita in delata v Braziliji. O Camerniku se ve, da naj bi v vasici Cumbuco vodil nepremičninsko agencijo. Bavil naj bi se menda tudi s turizmom, poleg tega pa naj bi investiral v nepremičnine, ki so jih gradili na plaži v Cumbucu. 

Naš vir nam je o Camerniku povedal še, da naj bi imel v omenjenem kraju restavracijo in bar in je pred leti kot eden prvih Slovencev jadral okoli Južne Amerike na Antarktiko. Koliko stika ima še s Slovenijo, nam ni uspelo izvedeti. Po nekaterih informacijah naj bi sem prihajal le občasno. Camernika naj bi aretirali prav v stanovanjih na plaži, v katera je investiral, tam je namreč živel, in sicer v luksuznem stanovanju.

Facebook
Camernika (levo) in Motoha je policija aretirala na domu.

Kaj sta počela

Tine Motoh naj bi se v Braziliji prav tako ustalil zaradi posla. Ugotovili smo, da je bil zaposlen v slovenskem podjetju Keter group, ki vodi raznovrstne projekte, med drugim na področju telekomunikacij in bioplinskih elektrarn. Motoh je bil zastopnik skupine za južnoameriške trge s sedežem v Braziliji, kjer je živel. V času njegovega službovanja za Keter group naj bi v Braziliji poskušal lansirati bioplinske elektrarne in izvesti projekt, ki bi Brazilcem omogočil dostop do hitrostno zmogljivega interneta.

S čim točno se je nazadnje ukvarjal Motoh, ni jasno. Sicer pa naj bi bila tako on kot Camernik samska. Če bosta moška spoznana za kriva, ju lahko čaka tudi do 25 let zapora. Kakšno vlogo konkretno sta imela v združbi, ki naj bi trgovala z ljudmi in jih domnevno silila v prostitucijo, ni znano.

Niso vpleteni

Naš vir, ki ne želi biti imenovan, poudarja, da so ženske, večinoma tujke, svoje telo večinoma prodajale kar na ulicah, ne v klubih, in potem s strankami odšle v hotele.

Brazilke, ki naj bi jih z lažnimi obljubami o dobro plačanem in dostojnem delu zvabili v Evropo, naj bi pred leti med drugim delale v dveh nočnih klubih na Goriškem, Margeriti in Faraonu. Po naših informacijah naj bi bila oba kluba več let zaprta, eden od njiju pa zdaj spet deluje.

To nam potrdi tudi direktor podjetja, ki upravlja Margerito, Miran Fabjan. Pojasni, da v medijih vlada zmeda na račun poročanja o teh dveh klubih. »Oba nočna kluba sta bila več let zaprta, torej je tam prostitucija potekala bolj težko. Ta je bila povsod drugod na Goriškem kot prav tam,« pojasnjuje.

Dodaja, da je Margerito prevzel pred dobrim letom in pol in da nimajo zveze s prostitucijo ali trgovino z ljudmi. Imajo džakuzije, savne in bar in k njim lahko pride kdorkoli ter počne, kar ga je volja. Če se gostje »spentljajo« med sabo, je to njihova stvar, ne stvar lokala, poudarja.

Goriška prostitucija

Novogoričani so svoje mesto – mesto vrtnic – glede na to, kar se v njem dogaja, in glede na zadnje novice iz Brazilije oklicali kar za slovensko prestolnico prostitucije.

Spregovorimo tudi z gospodom, ki precej dobro pozna tokove najstarejše obrti na Goriškem. Po njegovem mnenju je treba biti previden z obsodbami Camernika in Motoha, saj da bi on zgodbo tolmačil drugače. »Morda sta ženskam res omenjala Slovenijo in jim govorila, da se pri nas da zaslužiti s prostitucijo, a so se potem same organizirale, s seboj vzele še svoje sestre, prijateljice in šle,« meni.

Pozna namreč več žensk, tudi Brazilk, ki so se pred leti prostituirale v Novi Gorici. »Vse so bile svobodne, prostovoljno so to počele in prišle sem. Bile so zadovoljne. Največkrat so se zbirale pred eno od igralnic, z moškimi pa spale v hotelih,« nam razkrije. Kakšna je v resnici zgodba v zvezi s Camernikom in Motohom ter vpletenostjo gorških klubov, bo pokazala nadaljnja preiskava.