Obtožbe brez dokazov

Stopnjevanje: Putin obtožil ZDA laži in novih napadov

T.L.
11. 4. 2017, 16.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Obtožil je ZDA, da bodo v Siriji podtaknile nevarne snovi in tako imele opravičilo za nov napad na Sirijo.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin

Zelo hladni so odnosi med Rusijo in ZDA, na obzorju pa ni videti otoplitve. Še več, retorika se po ameriškem napadu na sirsko letalsko bazo v bližini Homsa, ki je sledil napadu s kemičnim orožjem, ki naj bi ga zagrešil režim Bašarja al Asada, in po ostrih besedah Evrope in ZDA o ruski vpletenosti v sirsko vojno, le še zaostruje.

Vladimir Putin je tako zdaj izjavil, da ima informacije, ki kažejo, da ZDA načrtujejo nove raketne napade na Sirijo in da obstaja tudi načrt za nov, lažen napad s kemičnim orožjem, poroča agencija Reuters. 

Putin se je pogovrjal z italijanskim predsednikom Sergijem Mattarello v Moskvi in po pogovorih dejal, da je Moskva pripravljena prenašati kritike drugih držav zaradi vloge, ki jo igra v Siriji, da pa upa, da se bodo kritike sčasoma omehčale.

Na vprašanje, ali pričakuje nove ameriške raketne napade na Sirijo, pa: "Imamo informacije, da se pripravlja podobna provokacija ... v drugih delih Sirije, vključno z južnim predmestjem Damaska, kjer nameravajo znova podtakniti snovi in obtožiti sirske oblasti, da  uporabljajo kemično orožjo."

Trditve pa Putin ni podkrepil z dokazi.