Diplomacija

Rusi naj premislijo svojo podporo sirskemu režimu

B.K.
11. 4. 2017, 15.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson, ki bo konec tedna obiskal Rusko federacijo, je v današnji izjavi dejal, naj Rusija še enkrat premisli svojo podporo sirskemu režimu.

arhiv
Rex Tillerson

»Rusija je močno povezana z Assadovim režimom, Iranci in Hezbollahom. Je to dolgoročno zavezništvo, ki služi interesom Rusije?« je ob robu sestanka držav G7 v Italiji dejal Tillerson. »Ali bi se Rusija raje povezala z Združenimi državami, drugimi zahodnjaškimi državami in bližnjevzhodnimi državami, ki želijo razrešiti sirsko krizo?«

Tillersonova izjava prihaja le nekaj dni po tem, ko so ZDA z 59 izstrelki uničile sirsko letalsko bazo, iz katere naj bi bil izveden nedavni napad s kemičnim orožjem. V bazi so bile nameščene tudi ruske enote, a je Washington Rusijo predhodno obvestil o napadu.

Tillerson je spomnil, da bi Rusija v skladu z dogovorom iz leta 2013 morala poskrbeti, da vladne sile predajo vso zalogo kemičnega orožja. Nedavni kemični napad tako po besedah ameriškega zunanjega ministra kaže na to, da Rusija ali ni pripravljena poskrbeti za svoje obveznosti ali pa jih je nesposobna izvesti.

Ostra retorika, ki jo je Tillerson uporabil v izjavi sicer demantira tezo nasprotnikov Trumpove administracije, da naj bi bila ta v tesni navezavi z Rusijo.