Družinska tragedija

Poskus uboja v bližini Ljutomera: Sosedje pravijo, da naj bi prepir začel oče Franc

Gabrijel Toplak
11. 4. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sosedje pravijo, da so v tej hiši že dolgo vladale neurejene družinske razmere, prisoten je bil tudi alkohol. Oba pa sta se ukvarjala s kasaštvom.

Gabrijel Toplak
Dvorišče, na katerem je ranjeni Franc pričakal policiste in reševalce.
Franc in Aljaž sta bila kmetovalca, a sta se že lep čas uspešno ukvarjala tudi z rejo kasaških konj. Pred leti naj bi z njimi tekmovala tako oče kot sin, ki se je v zadnjih letih posvečal teku. 

Naselje Šalinci v občini Ljutomer je včeraj dopoldne delovalo povsem običajno. Ljudje so že delali na vrtovih, nekateri na njivah, drugi so hodili po opravkih. Prav nič ni kazalo na to, da se je v soboto pozno popoldne na naslovu Šalinski 34 zgodila tragedija.

Iz hiše na dvorišče

Kot je poročala Suzana Rauš, predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi Murska Sobota, je tamkajšnji OKC občan obvestil, da ga je zabodel sin in krvavi. »Policisti in kriminalisti so z zbiranjem obvestil na kraju ugotovili, da je 26-letni sin med prepirom v kuhinji z nožem dvakrat zabodel 54-letnega očeta. Po dogodku sta odšla na dvorišče, kjer sta se stepla. Tam ga je sin še udarjal s sekiro. Oškodovanca so odpeljali v Splošno bolnišnico Murska Sobota,« je pojasnila Rauševa. Dodala je, da so osumljenemu na kraju odvzeli prostost in bo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja poskusa uboja priveden k preiskovalnemu sodniku. Štiriinpetdesetletnik je utrpel vbodno rano na ledvenem delu hrbta, druga pa je bila povzročena ob udarcu s sekiro.

Že v mladosti v rejo
Sosedje, ki Franca in Aljaža Novaka dobro poznajo, pravijo, da sta na domačiji živela sama in sta se večkrat kregala. »Ne čudi me, da je do tega prišlo. Anžetov oče je bil res težka osebnost. Neurejene družinske razmere so bile v tej družini stalnica. Anže in njegova sestra sta že v mladosti pristala pri rejnikih, njuna mama je pogosto pila alkohol, potem je začel še oče, kar sinu ni bilo najbolj všeč,« je povedal eden od sosedov, ki ne želi biti imenovan. Dodal je, da Anžetu, ki se je v zadnjem času intenzivneje ukvarjal s tekom, občasno pa tudi s kasaškimi dirkami, vsi stojijo ob strani.

Gabrijel Toplak
Hiša, v kateri sta zadnja leta sama živela Franc in Aljaž.

Začel naj bi Franc

Pogosta nesoglasja med njima so bila po besedah drugega soseda očitna tudi navzven in so zanje vedeli vsi. »Aljaža je oče Franc v javnosti pogosto žalil, zanj ni nikoli naredil ničesar dovolj dobro,« je pojasnil in dodal, da se med vaščani, ki živijo blizu, govori, da naj bi tokratni papir spet začel Franc. »Poznal sem oba in po moji oceni je Aljaž zdaj imel vsega dovolj. V družbi je nanj vselej kričal, imel ga je za nesposobnega, čeprav se je zares trudil, da bi ugodil očetovim zahtevam. Nikoli ga nisem slišal, da bi kaj rekel proti njemu. Bil je v redu fant, športnik, ki je prejel veliko pokalov. Zadnje dni se je pripravljal za maraton v Radencih in poleg tega je skrbel še za konje, tudi očetove,« je dejal domačin.