Svobodni morilci

S krvavimi rokami, a kljub temu prosti

ss
6. 4. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zgodbe hrvaškega pravosodja, ki razburjajo tamkajšnjo javnost.

Profimedia

Osemnajstletni Karlo Gustav Krivec, ki je 19. novembra lani v Splitu do smrti zabodel vrstnika Gorana Vidića, je bil pred dnevi po odločitvi hrvaškega vrhovnega sodišča izpuščen iz preiskovalnega zapora in se bo lahko na sodišču branil s prostosti.

Obrazložitev vrhovnega sodišča je po pisanju Jutranjega lista dvignila precej prahu v javnosti, saj so sodniki ocenili, da je nekako šlo za enkratni dogodek, da mladenič prej še ni bil nikdar obsojen, da je do dogodka redno hodil v trgovsko srednjo šolo, igral pa je tudi v bendu ... Krivec pa še zdaleč ni edini, ki ga je hrvaško pravosodje izpustilo na prostost, potem ko je nekomu vzel življenje. Pri omenjenem častniku so izbrskali še nekaj podobnih primerov.

Odvetnik moril »na kokainu«

Kontroverzni odvetnik Darko Zadro iz Vinkovcev, ki je leta 2011 pod vplivom kokaina v telovadnici ubil mladega košarkaša Jakšo Denicha, je bil po petih letih zdravljenja izpuščen iz psihiatrične bolnišnice v Popovači, ker so ocenili, da »ne predstavlja več nevarnosti za okolico«. Javnost je o njegovi izpustitvi izvedela šele čez en mesec, ko ga je policija znova prijela, prijavili pa so ga kar svojci, ker jim je grozil in jim razbijal po vratih. Grozil je tudi osebju psihiatrične bolnišnice, od koder je sicer med zdravljenjem večkrat poskusil pobegniti.

Krvnik Kusalovićevih je bil iz preiskovalnega pripora izpuščen po treh mesecih oziroma po plačilu 550.000 kun (okrog 75.000 evrov) varščine. 

Povozil moža in ženo

Nikola Kovačević, 26-letnik, ki je marca lani na Kvaternikovem trgu v Zagrebu z audijem A3 do smrti povozil 61-letno Lilijano Kusalović in njenega šest let starejšega moža Aleksandra, se na sodišču brani z molkom. Mladenič, ki je vozil več kot 100 kilometrov na uro in z več kot 1,9 promila alkohola v krvi, je bil iz preiskovalnega pripora izpuščen po treh mesecih oziroma po plačilu astronomske varščine, in sicer 550.000 kun oziroma okrog 75.000 evrov. Kovačevič je najprej trčil v tramvaj, nato v semafor, od tam pa ga je odbilo na pločnik.

Na poroki znanca zabodel v srce

Tudi 23-letni Velimir Vitanovič se bo lahko branil s prostosti. Mladenič se je 27. novembra 2013 na poročni zabavi v okolici Križevcev sprl s 34-letnim Draženom Katalenićem in ga s preklopnim nožem do smrti zabodel v srce. Motiv za zločin? Menda ljubosumje.

Ženo mučil pred sinovimi očmi

Zgolj za nekaj ur se je na svobodi zaradi napake sodišča znašel 46-letni Fejzo Hodić, ki je svojo soprogo Mino do smrti izmučil pred očmi 14-letnega sina. Fejzo je Mino privezal na stol in jo z leseno nogo stola pretepel do smrti. Zločin se je zgodil leta 2012 v Zagrebu, Hodić pa je bil na prostost izpuščen po končani preiskavi. Vendar so ga pristojni, kot rečeno, že po nekaj urah, ko je bila napaka odkrita, strpali nazaj pod ključ. Za zločin je bil obsojen na 32 let zapora.