Smrt v gorah

Tragično ponesrečena Slovenca: kako sta se primera prepletla in končala z najdbo dveh trupel

J.P.
6. 4. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bolj ko sta se vozla razpletala, bolj je postajalo jasno, da sta primera (usodno) povezana.

Facebook
Uradni vzrok nesreče še ni znan, a je po prvih ugotovitvah italijanskih gorskih reševalcev mogoče domnevati, da je bil za smrt dvojice najverjetneje kriv zdrs po strmem terenu.

Da je pogrešan, so bili policisti Policijske postaje Bovec obveščeni 4. aprila. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da je imel pogrešani 53-letnik nazadnje stik s svojci v petek, 31. marca. To je bilo zadnjič, da je bil kdo v stiku z Igorjem Zlodejem.

Še pred to pa je bila v teku iskalna akcija za drugo pogrešano osebo, 48-letnico iz območja Mestne občine Ljubljana – neuradno Tatjano Maze. Sodeč po ugotovitvah je obstajala velika verjetnost, da sta primera povezana.

Slovo izkušenega alpinista Igorja

Najdena oba osebna avtomobila

Bovški policisti so v torek preiskali širšo območje na Bovškem, nekaj pred poldnevom pa se je v iskalno akcijo vključil tudi helikopter Slovenske vojske. Pregledali so celotno pogorje Kanina. Nekaj minut čez 12. uro pa je Zlodejev prijatelj opazil njegov osebni avtomobil na italijanski strani državne meje – na parkirišču pred potjo, ki vodi do tamkajšnje gorske koče (zavetišče Corsi) pod 2.666 metrov visoko goro Viš. Ob 9. uri zjutraj je bil ob Rabeljskem jezeru najden osebni avtomobil pogrešane 48-letnice.

Facebook
Igor Zlodej je bil izvrsten poznavalec gora.

Slovenski policisti so o svojih ugotovitvah obvestili tudi mednarodni center za sodelovanje varnostnih organov v Vratih-Megvarju na avstrijskem Koroškem. Tako je na italijanski strani državne meje stekla iskalna akcija italijanske gorske reševalne službe, ki je pri helikopterskem preletu okoli 13. ure pod goro Viš opazila moško in žensko truplo, v popoldanskih urah pa jim je kljub neugodnim vremenskim razmeram uspelo obe trupli prepeljati v dolino. Takrat je bila potrjena identiteta Zlodeja, domačina iz Bovca, upokojenega policista, nekdanjega pripadnika gorske policijske enote PU Nova Gorica ter člana Gorske reševalne službe. Identiteta ženskega trupla še ni uradno potrjena, čeprav vse kaže, da gre za omenjeno pogrešano 48-letnico.

Uradni vzrok nesreče še ni znan, a je po prvih ugotovitvah italijanskih gorskih reševalcev mogoče domnevati, da je bil za smrt dvojice najverjetneje kriv zdrs po strmem terenu.