Trojni umor

Likvidacija po nareku: "Mrtva usta ne govorijo!"

ss
8. 11. 2016, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na mariborskem okrožnem sodišču se bo v petek znova začelo sojenje Alexandru Žlendru, ki ga tožilstvo v sodelovanju s srbskimi pravosodnimi organi bremeni vpletenosti v trojni umor v Beogradu leta 1993.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Aleksander Žlender je bil vse odtlej srbskim organom pregona nedosegljiv, dokler se ni izkazalo, da ves čas mirno živi v Sloveniji. Sodišče mu je lani izreklo oprostilno sodbo, a jo je višje sodišče razveljavilo. Obdolženi na septembrskem predobravnavnem naroku krivde v zameno za 18 let zapora ni priznal.

STA
Žlender na septembrskem predobravnavnem naroku krivde v zameno za 18 let zapora ni priznal.

Danes 41-letni Žlender iz Bistrice ob Dravi naj bi 9. oktobra 1993 v Beogradu svojemu pajdašu Radovanu Joksiću ukazal umor podjetnika Nebojše Salatića, njegove partnerice Slavice Kovačević in njunega 17-letnega nečaka Milana Graoranova z besedami: »Mrtva usta ne govorijo!«

Pokradla, kar se je pokrasti dalo

Žlender in Joksić naj bi se podjetnika Salatića lotila iz koristoljubja, ko sta slišala, da doma skriva okrog 200 tisoč nemških mark. Za podvig sta najela še pomagača, Aleksandra Stankovića in Nebojšo Titelca. Po zločinu sta Žlender in Joksić vse stanovanje obrnila narobe, toda vreče nemških mark nista našla. Pokradla sta, kar se je pokrasti dalo; kakih 400 nemških mark, 150 dolarjev, nekaj zlatnine in usnjeni jopič.

Roki pravice nedosegljiv 8 let

Joksiću, Žlendrovemu očetu Jeronimu Francu, Stankoviću in Titelcu so v Srbiji sodili večkrat, Žlender pa se je roki pravice izognil; govori se, da je sprva pobegnil v Nemčijo, nato pa se je ustalil na sončni strani Alp – slovenski policisti so ga v zvezi z zadevo aretirali septembra 2011. Joksić je bil naposled v Beogradu obsojen na 40 let zapora, Franc zaradi skrivanja plena na eno leto zapora, Stanković in Titelac pa sta bila oproščena.