VPRAŠANJE PRIŠTEVNOSTI

Umor iz maščevanja: izvedenca vsak na svojem bregu

ss
8. 10. 2016, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje 25-letnemu Janezu Žurgi, ki mu tožilstvo očita umor njegovega očima, 61-letnega Dušana Stražiščarja.

Google Street View
Incident se je zgodil 17. decembra lani na Postojnski cesti na Rakeku, v hiši pokojnika in obdolženčeve mame.

Senat predsedujočega Gorazda Fabjančiča je včeraj neposredno soočil izvedenca psihiatrične stroke Bojano Avguštin Avčin in Dragana Terzića, saj imata o obtoženčevi prištevnosti oziroma neprištevnosti v času storitve kaznivega dejanja različni mnenji.

Sodna saga se bo nadaljevala konec novembra, do takrat pa bo sodišča angažiralo še tretjega izvedenca psihiatrične stroke.

Izvedenca nista našla skupnega jezika in sta vztrajala vsak na svojem. Po navedbah Avguštin Avčinove je obtožencu v kritičnem trenutku, ko mu je očim odrekel zajtrk, privrela na plan vsa jeza, ki jo je od otroštva kopičil v sebi, zločin pa je po njenem mnenju storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, medtem ko Terzić vztraja, da je kaznivo dejanje storil neprišteven. Sodna saga se bo nadaljevala konec novembra, do takrat pa bo sodišče angažiralo še tretjega izvedenca psihiatrične stroke.

Za Stražiščarja usodna zadušitev

Incident se je zgodil 17. decembra lani na Postojnski cesti na Rakeku, v hiši pokojnika in obdolženčeve mame. Po navedbah tožilstva se je obdolženi svojega očima najprej lotil s pestmi, da je padel ob steno ter si zlomil ličnico in čeljustnico, zatem pa ga je s kuhinjskim nožem petnajstkrat zabodel – v vrat, obraz, roke in prsni koš. Stražiščar je nato na hrbet omahnil na posteljo, Žurga pa ga je začel dušiti z vzglavnikom. Smrt je nastopila med šesto in osmo uro zjutraj, za 61-letnika pa je bila usodna zadušitev.

Bojana Avguštin Avčin, sodna izvedenka psihiatrije, na eni od preteklih obravnav:

»Ni prišel z naklepom, da ubije očima.«

Kot je znano, se obtoženi brani, da je dan pred tragičnim dogodkom prišel iz Ljubljane na Rakek ter očima prosil, ali lahko ostane nekaj časa, njegova prošnja pa ni priletela na plodna tla, zato se je skril v klet, zjutraj pa ga je znova prosil, ali lahko pride v hišo. Tega očim spet ni dovolil, zaradi česar ga je Stražiščar napadel oziroma sta si skočila v lase ...

Po umoru odšel na morje

Tožilci Žurgi očitajo tudi odvzem motornega vozila in tatvino registrskih tablic. Po umoru je namreč vzel ključe očimovega chevrolet kalosa in se odpeljal proti Kopru. Med potjo na Obalo se je ustavil na bencinskem servisu v Kozini, kjer je s parkiranega volkswagen passata odmontiral registrski tablici in ju namestil na ukradenega chevroleta. A vest mu očitno ni dala miru, kaki dve uri po zločinu je iz telefonske govorilnice v avtokampu v Ankaranu poklical policijo in počakal na prihod patrulje.