Po tragediji

Vzorni oče treh hčera ubijal zaradi dolga

R.T.
8. 10. 2016, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Znano je, da je avtomehanik Marinko pred zločinom odvihral iz svoje delavnice in nikomur povedal, kam se mu mudi in zakaj.

Fotografija je simbolična.

Po petkovi tragediji, ki je prebivalci naselja Belavići pri Dugi Resi ne pomnijo, se razkrivajo podrobnosti dogajanja, ki je pripeljalo do tega, da je Marinko, oče treh hčera, s puško najprej ustrelil upokojenega pripadnika specialne policijske enote Zdravka (47) in gostinca Toma (56). 

Naselje so po prvih strelih, ki so odjeknili okoli 14. ure, preplavili oboroženi policisti. Ni bilo takoj jasno, kaj se dogaja in kako velika je nevarnost za druge prebivalce naselja.

Sosedje so za Jutranji list povedali, da so najprej slišali štiri strele, sledila je tišina, nato pa sta odjeknila še dva strela. Območje so obkolili pripadniki policije in posebnih enot. V hišo in delavnico ob hiši, kjer se je odvijala tragedija, so nato vdrli pripadniki specialne enote. Okoli 15. ure je splošna nevarnost minila.

V denarnih težavah zadnji dve leti

Marinko, ki je zagrešil zločin, je bil po besedah sosede dober človek in vzoren oče trem hčerkam. Kot avtomehanik je imel svojo delavnico, v kateri je delal skupaj z mlajšim bratom. Deset minut po tistem, ko si je sodil, je še živel, vendar zdravniki njegovega življenja niso mogli rešiti.

Kot vedo povedati nekateri sosedje, naj bi Marinko dolgoval denar nekdanjemu policistu Zdravku. Marinko je imel menda zadnji dve leti hude težave z dolgovi in so ga pogosto obiskovali ljudje, od katerih si je sposojal denar.  

Zdaj je znano, da je  ubiti Zdravko že zjutraj, okoli 8.30 ure, obiskal delavnico za tehnične preglede, ki se nahaja poleg Marinkove delavnice. Ni znano, ali je med njima prišlo do stika.

Odpeljal se je, nikomur ni rekel niti besede

Okoli 13. ure je Marinko odšel iz službe in se je  - sploh ne s svojim avtom – odpeljal proti domu. Zdelo se je, da se mu mudi in nikomur ni povedal, kam gre.

Upnika – policist in gostinec – ste tedaj že bila v njegovi hiši. Po kaj sta prišla, bo pokazala policijska preiskava. Da pa sta izposojevalca denarja v njegovi hiši, je Marinko očitno vedel. Ko je Marinko vstopil v hišo, je oba takoj ustrelil v glavo, nato pa sodil še sebi.

Ne vem, kaj se je zgodilo z Marinkom. Vedeli smo, da ima finančne težave, nismo pa vedeli, da je bil sposoben tako grozljivega dejanja. Opisujejo ga kot korektnega, zadržanega in poštenega. "Nekaj groznega ga je moralo napeljati na takšno dejanje," so prepričani ljudje, ki so ga dobro poznali.