Župan želi dodatne odgovore

Na nogah zaradi azilnega doma

Gabrijel Toplak
8. 10. 2016, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Mariborčani so na nogah in na družbenih omrežjih napovedujejo tudi proteste. Precej negodovanj je namreč povzročila zamisel notranjega ministrstva, ki je izrazilo željo po ureditvi azilnega doma za migrante. Svetniki zahtevajo sklic izredne seje.

Arhiv Svet24
Azilni dom naj bi bil v bližini vrtca in osnovne šole.

V Mariboru je nemalo prahu dvignila novica, da bi uredili azilni dom za migrante na območju občine, v Sokolski ulici na Studencih (le nekaj sto metrov od bližnjega vrtca in osnovne šole v Valvasorjevi ulici). Razmišljajo celo o protestih.

Podpisi za izredno sejo

Prvi so se oglasili v Novi ljudski stranki (NLS), kjer je izvršni odbor sprejel sklep, da mestni svetniki začnejo zbirati podpise za sklic izredne seje mestnega sveta in nemudoma vložijo zahtevo za sklic izredne seje na temo vzpostavitve azilnega doma v Mariboru. »Ostro nasprotujemo vzpostaviti azilnega doma v Mariboru, sploh ozirajoč se na dejstvo, da vlada očitno nima denarja, da bi zagotovila investicijo Mariborske knjižnice, ima pa denar za vzpostavitev novega azilnega doma,« so med drugim zapisali. Predsednik Zedinjene Slovenije Andrej Šiško pa piše: »Fašistično, totalitarno in veleizdajalsko ravnanje MNZ RS

STA
Fištravec pričakuje Vesno Györkös Žnidar že v ponedeljek.

70 ljudi

bi namestili v objekt, za katerega se ministrstvo še dogovarja.

Tudi na Teznu

Sestanek z Boštjanom Šeficem na temo možnosti namestitve prosilcev za mednarodno zaščito so potrdili tudi na občini. »Državni sekretar se je zanimal za občinsko lokacijo na Zagrebški cesti, kjer so bili lani nameščeni migranti, vendar so ga predstavniki obvestili, da se za objekt zanima ena izmed izobraževalnih institucij v Mariboru, zato najem s strani ministrstva za notranje zadeve verjetno ne bo možen. O možnosti rabe prostorov na Zagrebški cesti je razpravljala tudi že MČ Tezno, ki je možnost namestitve migrantov sprejela z zadržkom,« odgovarjajo. Dodajajo, da je ministrstvo v postopkih pogovora z zasebnikom za objekt, ki lahko namesti okoli 70 ljudi. »Gre za operacijo države, a je župan pozval ministrico za notranje zadeve, da občanom sama predstavi namere države o nastanitvi prosilcev za mednarodno pomoč, saj si želi, tako kot NLS, urgentnega pojasnila,« so zaključili v občinski službi za odnose z javnostmi.

Vrtec pred azilom     

Nad enostranskim dogovarjanjem župana glede postavitve novega azilnega doma so zgroženi v Listi za pravičnost in razvoj. »Župan vse do danes ni začel gradnje prepotrebnega vrtca, prebivalcem Studenc in Peker pa bo očitno namesto vrtca v njihovo okolje raje umestil azilante. To je samo še en razlog več, zakaj mora odstopiti. Prebivalce Studenc in Peker pozivamo, da se nam pridružijo pri naši akciji zbiranja podpisov, saj je to edini način, da se Maribor osvobodi mračnih sil in organiziranega kriminala na demokratični način. Razmišljamo o referendumskem vprašanju,« poudarja Auer.