Ni dolgčas

Bahavi Trump o ženskah, Clintonova pa o denarju

T.L./STA
8. 10. 2016, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

WikiLeaks objavil nekatere podrobnosti govorov Hillary Clinton bankirjem z Wall Streeta.

arhiv Svet24
Hillary Clinton in Donald Trump.

Dogajanje pred ameriškimi predsedniškimi volitvami nikoli ni dolgočasno, letošnjim aferam, ki prihajajo na plan, pa volivci že kar s težavo sledijo. Po objavi pogovora Donalda Trumpa o naskakovanju drugih žensk in grabljenju za spolovila, ker si to kot "slavna" oseba lahko privošči, odmevajo tudi prepisi ukradene elektronske pošte Hillary Clinton.

Spletna stran WikiLeaks je v petek objavila prepise ukradene elektronske pošte med sodelavci demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, iz katerih so razvidne nekatere podrobnosti njenih govorov bankirjem z Wall Streeta. Clintonova teh govorov doslej ni hotela objaviti.

Zadnje objave WikiLeaksa bi lahko Clintonovi morda škodile v času boja za demokratsko predsedniško nominacijo proti socialistu Bernardu Sandersu. Sedaj pa gre za lov na sredinske volivce. Sanders si je namreč zelo prizadeval, da Clintonova objavi svoje govore pred bankirji, vendar mu tega ni uspelo doseči. Sedaj to dela WikiLeaks, ko si Sanders tega nikakor ne želi, ker podpira Clintonovo proti Trumpu.

Bahanje z bogastvom

Clintonova je bankirjem Goldman Sachsa leta 2014 govorila, da je v mladosti dobro živela zaradi očeta podjetnika, čeprav ni bila bogata, kot je sedaj z možem Billom Clintonom. Povedala je tudi, da so verjetno "insiderji" Wall Streeta najbolje opremljeni za reformo Wall Streeta, brez katerega ni mogoče voditi uspešne nacionalne politične kampanje.

Objavljene so tudi njene pritožbe nad medijskim poročanjem o donacijah Clintonovi fundaciji in med drugim izjave zaposlenim v brazilski banki o tem, da si želi, da bi ZDA imele zdravstveni sistem kot ga ima Kanada, da bi imela celotna ameriška celina odprte meje in skupni trg z enakimi možnostmi za vse ljudi ter prihodnost zelene energije.

Nekoč je razpravljala tudi o potrebi, da se loči zasebno in javno v politiki, ki je, po njenih besedah nekaj podobnega izdelavi klobas. Tega nihče ne gleda rad, čeprav ima rad končni izdelek. Zaradi tega morajo imeti politiki javno in zasebno stališče o določenih vprašanjih. S tem je mislila med drugim na pogajanja o sporazumih.

Prišel, volil in se skrivnostno nasmehnil

Predsednik ZDA Barack Obama je v petek obiskal domači Chicago in obisk izkoristil za predčasno oddajo glasu za letošnje splošne volitve na čelu s predsedniškimi. Obama je s tem želel vzpodbuditi državljane, da izkoristijo možnost predčasnih volitev in se izognejo dolgim vrstam na volilni dan 8. novembra.

Predsednik ZDA je glasovnico izpolnil in jo v šali skrival pred novinarji in fotografi, ki so ga potem morali vprašati, za koga je volil. Odgovora ni dal, ampak njegov nasmeh je povedal svoje.

Reuters
Barack Obama ni razkril svoje izbire.

Obama v tednih pred volitvami intenzivno pomaga Hillary Clinton, ki jo je leta 2008 premagal v boju za demokratsko predsedniško nominacijo, potem pa jo imenoval za svojo državno sekretarko.

Dvomov o tem, za koga je volil, ni, kot jih ni bilo leta 2012, ko je v tekmi za drugi mandat prav tako volil predčasno.

Ameriški volivci se na dan volitev soočajo z dolgimi vrstami pred volilnimi mesti, zaradi česar jim večina držav že dovoljuje predčasno glasovanje ali v živo ali po pošti. Tako naj bi letos glasovalo kar 40 odstotkov udeležencev volitev.

Reuters
Barack Obama na volišču.