Nevarno planinarjenje

V gorah vse več nesreč

E.R./STA
3. 9. 2016, 20.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Včerajšnji dan je bil za gorsko reševalno službo zelo delaven, helikopter je moral posredovati kar petkrat. .

Arhiv Svet24
Slika je simbolna.

V slovenskih gorah se je včeraj poškodovalo več planincev. Gorski reševalci so največkrat posredovali na območju Triglava. Med drugim sta se v severni steni Triglava ob padcu poškodovala plezalca, kaže poročilo uprave za zaščito in reševanje.

Helikopter je na območje Triglava prvič poletel okoli 7.30, ko so gorski reševalci posredovali pri koči na Uskovnici. Tam je bil pohodnik, ki je bil namenjen na Triglav s svojo skupino, a je zaradi nenadne izgube zavesti potreboval pomoč zdravnika. Na kraju dogodka so ugotovili, da planinec stalno izgublja zavest. Ker razloga za to niso mogli ugotoviti, so mu nudili prvo pomoč in ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

Okrog 8. ure, je v severni steni Triglava plezalec padel in se huje poškodoval. Posredovali so gorski reševalci in poškodovanega s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico. Okoli dve uri kasneje si je v severni steni Triglava alpinist pri padcu poškodoval ramo. Tudi njega so reševalci rešili iz stene in ga prepeljali v bolnišnico.

Nekaj pred 11. uro so gorski reševalci znova posredovali v Triglavskem domu na Kredarici, in sicer je planinec na poti s Kredarice padel in se poškodoval. V dom na Kredarici se je vrnil sam, tam pa so mu nudili prvo pomoč in ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

Prav tako okoli 11. ure je pri sestopu iz ferate nad Češko kočo v občini Jezersko planinec potreboval pomoč. Gorski reševalci so ga pospremili v dolino. V tistem času je na planini Zgornja Grintovica v Stari Fužini občan padel iz višine in se poškodoval, tudi njega so s helikopterjem prepeljali bolnišnico.

Okoli 16. ure pa se je planinec poškodoval pod Rjavino. Gorski reševalci so mu nudili prvo pomoč in ga s helikopterjem odpeljali v bolnišnico.