SMOLA

FOTO: Ogenj uničil traktorja

Janja Ambrožič, Dolenjski list
5. 8. 2016, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kavškovi z Glogovice v ivanški občini so pred dobrimi desetimi leti postavili gospodarsko poslopje, v katerem so imeli hlev, garažo, delavnico, v enem delu tudi seno. Ta teden je pri njih gorelo.

Janja Ambrožič
Tam, kjer je bilo seno, je zgorelo ostrešje, poškodovana je tudi fasada.

»Z možem sva prebirala krompir, potem sva šla še v hlev, kjer imamo konje. Sosed je začel vpiti, da gori, midva pa sploh nisva videla, da je kaj narobe,« je dogajanje opisala Ivanka Kavšek in dodala, da se je vse zgodilo zelo hitro.

Zagorelo je v tistem delu poslopja, kjer so imeli okoli deset ton sena, po njenem mnenju pa je bil za vžig kriv reflektor, ki je bil preblizu sena. Ko sta z možem Antonom prebirala krompir, sta ga namreč prižgala za kakšnih deset minut. Ni treba posebej omenjati, da se je luč ogrela in ob stiku s suho travo zanetila požar.

Janja Ambrožič
Pri pospravljanju so pomagali vaščani, sorodniki, gasilci, celo delavci Komunalnih gradenj Grosuplje.

Ko so h Kavškovim prišli gasilci, je bil požar že popolnoma razvit. Pomembno je bilo, da so ga omejili.

V hipu gorela streha

Po sosedovem opozorilu sta Kavškova od hleva, v katerem imajo tri konje, po poti hitela nadstropje višje, kjer so garaža, delavnica in prostor za seno, a je v tistem času ogenj zajel že vso streho. Tudi gasilci so bili hitri, vendar strojev, ki so jih imeli shranjene tam, ni bilo mogoče rešiti.

Škoda je velika, poleg dela ostrešja so ognjeni zublji popolnoma uničili dva traktorja, kosilnico, balirko, vitel, plastično cisterno.

Nataša Pučko iz PU Ljubljana je sporočila, da je škode za več kot sto tisoč evrov, a ko smo se malo pogovarjali s tistimi, ki so naslednji dan pospravljali, se je omenjala tudi številka 200 tisoč.

Razvit požar

Vodja intervencije Lovro Markovič, sicer tudi poveljnik Gasilske zveze Ivančna Gorica, je povedal, da so gasilci naredili vse, kar je bilo v njihovi moči.

Lovro Markovič, vodja gasilske intervencije:

»Moram pohvaliti vaščane, s traktorji so pomagali odvažati seno in strešnike.«

»Zelo hitri so bili gasilci PGD Šentvid pri Stični in Stična, praktično istočasno smo prišli, pa jaz živim na drugi strani Glogovice. Ob našem prihodu je bil požar že razvit. Kmalu je s polnim moštvom prišlo še PGD Ivančna Gorica. Okoli 50 gasilcev nas je bilo v torek zvečer na intervenciji,« pojasni Markovič in doda, da so člani domačega gasilskega društva po tistem, ko so nehali gasiti, še pospravili seno in izvlekli stroje.

»Moram pohvaliti tudi druge vaščane, ne samo gasilce, s traktorji so pomagali odvažati seno in strešnike,« še izpostavi Markovič in omeni, da je prišel tudi poveljnik štaba civilne zaščite v Ivančni Gorici Jože Kozinc, ki je naslednji dan na pogorišče poslal delavce iz Komunalnih gradenj Grosuplje, kjer je sicer zaposlen.

Janja Ambrožič
Od obeh traktorjev in kmetijskih priključkov ni ostalo drugega kot neuporabna črna gmota.

Sreča v nesreči

V sredo je bilo pri Kavškovih veliko ljudi, ki so domačim prišli pomagat pospraviti posledice. Dela je bilo za vse dovolj, saj je bilo treba odstraniti ostanke sena, strešnikov, pogledati, kaj bodo s stroji. Opazili smo že ekipo, ki je pobirala mere za novo ostrešje, do tedaj pa bo objekt varovala folija.

200 tisoč evrov škode je nastalo, ocenjujejo domači in tisti, ki so jim pomagali pospravljati.

»Res smo hvaležni vsem, ki so nam priskočili na pomoč, počasi bomo poslopje spet spravili v red,« je optimistično sklenila Kavškova, babica šestih vnukov, vesela, da so vsi živi in zdravi.