Serijski morilec

"Srditi zaspanec" obsojen na smrt

R.T.
7. 6. 2016, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanjemu smetarju, ki so ga obsodili za serijo umorov v Los Angelesu, ki naj bi jih zakrivil serijski morilec znan pod vzdevkom »Srditi zaspanec«, so izrekli smrtno kazen.

Profimedia
Lonnie David Franklin Jr.

63-letni Lonnie David Franklin Jr. je v letih od 1985 do 2007 umoril devet odraslih žensk in 15 letno dekle, njihova trupla pa je potem odvrgel, običajno v ozkih ulicah in na hišnih dovozih.

Na smrtno kazen ga je včeraj obsodila porota, za krivega umorov pa je bil obsojen že prejšnji mesec.

Po trditvah tožilstva, je Franklin svoje žrtve, mlajše temnopolte ženske, zalezoval in jih zatem ustrelil ali zadavil. Svoje žrtve je izbiral med zasvojenkami v času epidemije crack kokaina v Los Angelesu. Obsojen je bil tudi za poskuse umorov 11 žrtev, ki jih je v letu 1988 ustrelil, posilil in odvrgel iz avtomobila, vendar so žrtve preživele.

Vzdevek "Srditi zaspanec" je dobil zato, ker se je po zločinih v letu 1988, kar za 14 let pritajil.

Franklina so naposled prijeli, ko so kriminalisti začeli preiskovati njegov zadnji zločin leta 2007, saj se je DNA njegovega sina, ki je bil v zaporu, ujemal z genetskimi sledmi, ki so jih našli na njegovih žrtvah.

Detektiv, ki se je pretvarjal, da streže v piceriji, v kateri se je Franklin udeležil rojstnodnevne zabave, je pridobil vzorce DNA iz pribora in ostankov hrane na njegovem krožniku. Laboratorijski testi so ga povezali s sledmi, ki so jih našli na več njegovih žrtvah.

Porota se je odločila za smrtno kazen v vseh desetih primerih umorov.

Profimedia