Begunska kriza

Države EU ne smejo zapirati migrantov zaradi nezakonitega vstopa

M.K./STA
7. 6. 2016, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Članice Evropske unije ne smejo zapirati tujcev zgolj zato, ker so nezakonito vstopili v državo, je danes odločilo Sodišče EU v Luksemburgu.

Profimedia
Premestitev migrantskih prebivalcev begunskega tabora "The Jungle" v Parizu.

Sodišče je tako razsodilo v primeru državljanke Gane, zaprte v Franciji, so sporočili s sodišča.

Francoska policija je gansko državljanko Selino Affum prestregla marca 2013 pri vhodu v predor pod Rokavskim prelivom na avtobusu iz belgijskega Genta v London. Ker je predložila belgijski potni list s fotografijo in imenom tretje osebe in pri sebi ni imela nobenega drugega identifikacijskega dokumenta ali potne listine na svoje ime, je bilo zanjo odrejeno policijsko pridržanje zaradi nezakonitega vstopa na ozemlje Francije. Francoski organi so nato od Belgije zahtevali, da jo ponovno sprejme.

Ker je Affumova izpodbijala zakonitost policijskega pridržanja, je francosko kasacijsko sodišče vprašalo Sodišče EU, ali se ob upoštevanju direktive o vračanju nezakonit vstop državljana nečlanice unije na nacionalno ozemlje lahko kaznuje z zaporno kaznijo.

Sodišče EU je danes presodilo, da države članice ne morejo zapreti državljanov tretjih držav, v zvezi s katerimi še ni bil končan postopek vračanja, zgolj zaradi nezakonitega vstopa in nezakonitega prebivanja. Zaporne kazni lahko namreč po mnenju sodišča odložijo vrnitev migranta v domovino, s čimer slabijo učinek direktive o vračanju.

A to po navedbah sodišča ne pomeni, da državljani tretjih držav ne morejo pristati v zaporu zaradi drugih kaznivih dejanj, tudi takrat, ko postopek vračanja še ni bil končan.

Razsodba prihaja v času, ko se Evropa sooča z velikim navalom migrantov in beguncev. Primer, o katerem je danes odločilo sodišče EU, je sicer še iz časa pred velikim migrantskim valom, a bi vplival na prihodnje ravnanje držav članic do migrantov.