Še eno zaslišanje

Vdova umrlega pilota Krkoviču očita dva umora

J.P./STA
15. 5. 2016, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Brigadir Tone Krkovič bo moral v torek na okrožnem sodišču dodatno pojasnjevati sestrelitev helikopterja JLA nad Ljubljano junija 1991. Kot zasebna tožilka ga preganja vdova v helikopterju umrlega pilota. Preiskovalna sodnica je sicer mnenja, da ni pogojev za začetek sodne preiskave, a bo morala o tem odločati znova.

STA
Kot je dejal, ni vedel, kdo je v njem, prav tako ne, da naj bi se umrli pilot dogovarjal za prestop v Teritorialno obrambo.

Krkovič je bil pred ljubljanskim okrožnim sodišče zaslišan že konec marca. Takrat je povedal, da je sestrelitev vojaškega helikopterja z oznakami JLA med osamosvojitveni vojno 27. junija 1991 ukazal, ker je preletel položaje specialne brigade Moris. Pri tem, kot je dejal, ni vedel, kdo je v njem, prav tako ne, da naj bi se umrli pilot dogovarjal za prestop v Teritorialno obrambo (TO).

Arhiv Svet 24
Draga Potočnjak (levo) in Emilija Mrlak (desno

Kazensko ovadbo zoper Krkoviča je podala vdova umrlega pilota Tonija Mrlaka, Emilija Mrlak. Tožilstvo je ovadbo zavrglo, a je Mrlakova pregon prevzela kot zasebna tožilka. Krkoviču očita dva umora. Prepričana je, da kot poveljnik ne bi smel izdati ukaza o sestrelitvi, ker da njen mož na dan sestrelitve ni bil del JLA, ampak del TO, pa tudi, da ne bi smel ravnati ofenzivno, ker da predsedstvo RS takrat ni izdalo nobenega ukaza za ofenzivno bojevanje, ampak samo za obrambo.

Arhiv Svet24
Toni Mrlak je umrl 27. junija 1991.

Krkovič ni mogel vedeti, kdo je v helikopterju

Sodišče se mora zdaj odločiti, ali bo zoper Krkoviča uvedlo sodno preiskavo. Kot je razvidno iz dokumenta sodišča, je preiskovalna sodnica po Krkovičevem zaslišanju konec marca ocenila, da ni pogojev za začetek sodne preiskave, saj da Krkovič ni mogel vedeti, kdo je v helikopterju. Po zakonu je svoje mnenje v potrditev poslala tričlanskemu senatu sodišča, ki pa je odločil, da se mora sodnica izreči še o nekaterih novih očitkih Mrlakove. Zato bo v torek Krkovič zaslišan še enkrat.

Mrlakova je namreč obtožnico dopolnila; med drugim z dokazi, da naj bi bil Mrlak v času sestrelitve že prestopil v TO. O prestopu naj bi se Mrlak pogovarjal s takratnim ministrom za informiranje Jelkom Kacinom. Slednji je v petek na vprašanje, ali se je Mrlak z njim res dogovarjal za prestop in ali je Krkovič za to vedel, odgovoril le, "da te teme pred dnevom Slovenske vojske ne želi odpirati", da pa je stvar do zdaj že večkrat pojasnil.

Wikipedia
Pilot Mrlak naj bi že nekaj časa sodeloval s teritorialno obrambo.

Ministrstvo mu bo nudilo podporo

Ministrica za obrambo Andreja Katič je konec marca v DZ napovedala, da bo ministrstvo Krkoviču v primeru, da se bo sodišče odločilo za začetek postopka, nudilo potrebno podporo. Krkovič je ministrstvo zanjo prosil, še preden je sodišče sprejelo odločitev o začetku sodne preiskave, in sicer v začetku maja, a se ministrstvo, na njegovo prošnjo še ni odzvalo.

Pred torkovim zaslišanjem napoveduje tudi novinarsko konferenco. Na njej bo njegov gost poročnik Zoran Dernovšek, ki je 27. junija 1991 nad Igom sestrelil helikopter JLA z devetimi člani posadke.