Črna kronika

Uboj s sekiro in kolom

tr
17. 12. 2015, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na zatožno klop je včeraj sedla peterica obtoženih, da je s pestmi, kolom in topim delom sekire pokončala Borisa Zupanca na bencinski črpalki v Kočevju. Za svoje dejanje je že bila obsojena, a so vrhovni sodniki razveljavili sodbo.

Arhiv Svet24
Obtoženi Dušan Hudorovič je priznal:»Jaz sem izpulil obcestni količek, z njim dvakrat po hrbtu udaril Zupanca. To pa je vse.«

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj začelo vnovično sojenje Dušanu Hudoroviču, Cvetanu Brajdiču, Zdenku Brajdiču, Gordanu Hođaju in Aliju Hođaju, ki so bili na prvi stopnji spoznani za krive umora Borisa Zupanca v Kočevju in obsojeni na visoke kazni. Višji sodniki so jim kazni prepolovili, vrhovni pa so sodbo razveljavili in primer se je znova znašel na začetku.

Napadalci so se žrtve lotili s pestmi, nato še s palicami in sekiro. Reveža so menda pobili v 18 sekundah. 

SKUPNI SEŠTEVEK KAZNI – 138 LET ZAPORA

Na včerajšnjem naroku niso kaj prida daleč prišli. Ker je tožilstvo spremenilo obtožnico in obtoženim ne očita več umora, temveč uboj v sostorilstvu, je sodišče zaradi priprave obrambe preložilo narok na januar. Še pred tem pa je obramba zahtevala izločitev obeh sodnic in porotnikov (ki sta bila navzoča na prvem sojenju) zaradi dvoma o njihovi nepristranskosti. Odvetnica Tea Mlinar Kovačič je poudarila, da je že višje sodišče odločilo, da očitki glede naklepa za umor nimajo nobene dokazne podlage. Poleg tega pa je dva izmed obtoženih oprostilo krivde. Zagovornik Cvetana Brajdiča Andrej Žabjek je izpostavil, da je prvostopenjsko sodišče njegovega klienta obsodilo na 18 let, višja inštanca pa mu je kazen znižala za devet let. »Prvostopenjsko sodišče se je zmotilo za devet let. Še večjo napako je isti senat storil pri Samantu Brajdiču. Obsodil ga je na 18 let, višje pa ga je oprostilo. Le kako naj Cvetan Brajdič zaupa senatu, ki ga je obsodil na 18 let,« se je spraševal Žabjek. Predsednica senata je predlog obrambe po izločitvi obeh sodnic in porotnika zavrnila.

Spomnimo. Prvostopenjsko sodišče je decembra 2012 Dušana Hudoroviča obsodilo na 23 let zapora, Gordana Hođaja na 22 let, Zdenka Brajdića na 20 let, Alija Hođaja in Cvetana Brajdiča na 18 let, Samanta Brajdića na 17 let, Dejana Novaka pa na 17 let in 6 mesecev. Seštevek skupne zaporne kazni za vse obtožene je bil na prvotnem sojenju 138 let zapora.

Februarja 2012 okoli poldneva se je Boris Zupanc pripeljal s partnerko in otrokom na Kočevski Petrol. Takrat se je v dveh avtomobilih pripeljala sedmerica moških. Stekli so do Zupanca in ga začeli pretepati in brcati. V pretep se je vmešala njegova partnerica, a storilci tudi njej niso prizanesli. Zupanc pa je zaradi hudih poškodb umrl na kraju dogodka.

VIŠJI SODNIKI KAZNI PREPOLOVILI

Obramba se je zoper sodbo pritožila na višje sodišče. Senat višjih sodnikov je zaporne kazni skoraj prepolovil, Samanta Brajdiča in Dejana Novaka pa celo oprostil. Druščino so namreč obsodili za kaznivo dejanje uboja (najvišja zagrožena kazen je 15 let) in ne zaradi umora, kot so jih na prvi stopnji. Kazenski zakonik za umor predpisuje do 30 let zapora. Dušanu Hudoroviču so prisodili 13 let, Gordanu Hodžaju leto manj, Aliju Hodžaju in Zdenku Brajdiču 10 let, Cvetanu Brajdiču pa 9 let. A tudi taka odločitev ni bila po godu zagovornikom, ki so nato vložili zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče. Takrat je odvetnik Andrej Žabjek dejal, da tako višje kot okrožno sodišče ni natančno pojasnilo, kakšne so bile vloge posameznih obtoženih v dogodku, v katerem je umrl Boris Zupanc.

VRHOVNI SODNIKI SO SODBO RAZVELJAVILI

Vrhovni sodniki so obrambi ugodili, razveljavili pravnomočno sodbo in primer vrnili v vnovično sojenje. Med drugim so zapisali, da sodba višjega sodišča ne vsebuje »razlogov o tem, da so obsojenci ravnali kot sostorilci in da je imel vsak izmed njih naklep oškodovancu vzeti življenje«. Glede videoposnetkov pa so dejali, saj da se jim ob pogledu posnetkov (zaradi slabe kvalitete in zornega kota snemanja) poraja precejšen dvom o resničnosti odločilnih dejstev.

OBRAČUN NA BENCINSKI ČRPALKI

arhiv Svet24
Krvavi romski obračun se je zgodil na bencinski črpalki v Kočevju.

Krvav obračun med Romi se je zgodil 19. februarja 2012 okoli poldneva na bencinski črpalki ob Ljubljanski cesti v Kočevju, motiv za izbruh nasilja pa je bil po prepričanju organov pregona maščevanje. Družini Zupanc in Hodžaj sta fizično obračunavali že dan prej, zaradi česar je morala dvakrat posredovati policija. V drugem pretepu so Zupanci v neki beznici tako pretepli Aleksa Hodžaja, da je pristal v ljubljanskem kliničnem centru, naslednji dan pa so po prepričanju policije in tožilstva sledili povračilni ukrepi.

SPOMIN JIM JE PONAGAJAL

Prvoobtoženi Hudorovič je v preiskavi priznal, da je s topim delom sekire udarjal po Zupancu, a ne po glavi, kot je v obtožnico zapisalo tožilstvo, temveč po hrbtu. Na sojenju pa so tik pred sodbo obžalovali dejanje in zanikali, da bi se bili maščevali. Pri natančnem opisu poteka dogodka na bencinskem servisu jim je ponagajal spomin. Zagovarjali so se, da so tja zavili, da bi si kupili cigarete. Nato so vsi sicer videli, da je Zupanc udaril Zdenka Brajdiča, kaj se je zgodilo kasneje, se pravzaprav nihče ni spomnil, rekoč, da so zagnali vik in krik, in zapele so pesti. V tem tepežu pa je nekdo držal sekiro. »Jaz sem izpulil obcestni količek, z njim dvakrat po hrbtu udaril Zupanca. To pa je vse. Ne vem, kaj se je dogajalo, bil sem v šoku,« je na prvem sojenju dejal Dušan Hudorovič.