Črna kronika

Kupila sta 136 vozil, posojil pa nista vrnila

STA
1. 10. 2015, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Celjski kriminalisti so na področju gospodarske kriminalitete uspešno zaključili preiskavo povezano z bančnim kreditiranjem. Zaradi utemeljenega suma poslovne goljufije in ponarejanja listin so kazensko ovadili dve osebi, ki sta s posojili kupila 136 vozil, pet zadnjih posojil pa nista vrnili. Banko sta tako oškodovala za okoli 1,5 milijona evrov.

Thinkstock

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Celje, je 32-letni direktor sedaj že izbrisane gospodarske družbe iz Ljubljane v sostorilstvu s 47-letnikom iz Ljubljane v letih 2007 in 2008 pri banki z območja Celja najel 13 posojil, namenjenih financiranju nabave novih motornih vozil.

Omenjena sta prvih osem kreditnih obveznosti banki po prodaji vozil poravnala, s čimer sta pridobila zaupanje bančnih uslužbencev za odobritev novih posojil. S temi sta nabavila skupno 136 motornih vozil, s sredstvi od prodaje pa zadnjih pet posojil nista vrnila in sta banko oškodovala za okoli 1,5 milijona evrov. Neuradno naj bi šlo za Banko Celje.

Po zapadlosti kreditov sta osumljena banki predložila še ponarejeno listino, s katero sta lažno prikazala, da nobenega od financiranih vozil še nista prodala ter s tem dodatno zavedla bančne uslužbence.

Za kaznivo dejanje poslovne goljufije je zagrožena zaporna kazen do 10 let, za kaznivo dejanje ponarejanja listin pa zaporna kazen do dveh let.