Svet

Lavrov o kirurško natančnih napadih v Siriji

STA/G.G.
1. 10. 2015, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Očitki, da ruska letala v sredo v Siriji niso napadala ciljev Islamske države (IS), temveč zmernih upornikov, ki se bojujejo proti režimu Bašarja al Asada, so po besedah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova neutemeljeni. Lavrov se je sicer ponoči sestal z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem in napovedala sta nujne vojaške pogovore o Siriji.

Reuters

"Govorice, da tarča teh zračnih napadov niso bili položaji IS, so neutemeljene," je po srečanju s Kerryjem zatrdil Lavrov. Vztrajal je, da so napadi ruske vojske v Siriji "kirurško natančni", usmerjeni zgolj proti "terorističnim skupinam" in niso terjali civilnih žrtev. Kot je še dodal, so Američane že pozvali, naj predložijo dokaze o nasprotnem, če jih imajo.

Podobno so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva v Moskvi. Kot so pojasnili, so ruski lovci v Siriji izvedli 20 napadov in zadeli osem ciljev IS, med njimi neko poveljstvo džihadistov v gorah.

Ruska vojska je v sredo začela z letalskimi napadi v Siriji. Gre za prvo rusko vojaško posredovanje v neki tuji državi, ki ni bila del nekdanje Sovjetske zveze, po sovjetski okupaciji Afganistana leta 1979. Zanj naj bi se v Moskvi odločili, potem ko so jih sirske oblasti uradno zaprosile za vojaško pomoč v boju proti IS in drugim terorističnim skupinam.

Putinovi kritiki dvomijo

Zmerni sirski uporniki so Rusijo obtožili, da je napadla njihove cilje in ne cilje IS ali Al Kaide ter da je bilo v njenih napadih ubitih najmanj 36 civilistov. Tudi več zahodnih držav, med njimi ZDA in Francija, je nemudoma izrazilo dvom, da glavna ruska tarča niso teroristi kot taki, ampak nasprotniki Asadovega režima.

ZDA so poleg tega ogorčene, ker so Rusi njihovo veleposlaništvo v Bagdadu z napadi v Siriji seznanili le kakšno uro, preden so se ti dejansko začeli. V sredo je več predstavnikov Washingtona poudarilo, da se njihova strategija boja proti IS v Siriji in Iraku zaradi ruskih napadov ne bo spreminjala ter da se napadi mednarodne koalicije, na čelu katere so ZDA, nadaljujejo.

Pogovori Lavrova in Kerrya

V luči novih napetosti sta se nato v sredo zvečer po lokalnem času ob robu 70. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku osebno sestala Lavrov in Kerry.

Govorila sta tudi o ponovnem zagonu sirskega političnega mirovnega procesa. Po besedah Lavrova sta se strinjala, da je cilj vrniti mir v Sirijo in da podpirata prizadevanja posebnega odposlanca ZN za Sirijo Staffana de Misture v tej smeri. A njuna stališča o tem, kako točno naj bi potekal mirovni proces oz. ali naj bo vanj vključen tudi Asad, ostajajo različna.