Svet

Katastrofalna politična nepismenost hrvaških maturantov: NDH ni bila fašistična, homoseksualnost je bolezen, edini pravi Hrvat pa katoličan

B.K.
1. 10. 2015, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

»Politična pismenost učencev zaključnih letnikov hrvaških srednjih šol« je pokazala katastrofalno neznanje in porazne rezultate politične pismenosti hrvaške mladine.

Raziskava, opravljena na vzorcu 1146 maturantov je bila sestavljena iz 19 vprašanj na treh področjih – politični pojmi, ustavno-politična struktura in politična informiranost. Vsako vprašanje je imelo na izbiro 4 različne odgovore, le eden od maturantov pa je na vsa postavljena vprašanja odgovoril pravilno.

Homoseksualcem bi prepovedali javne nastope

Skoraj tri četrtine dijakov meni, da NDH ni bila fašistična država, polovica pa jih trdi, da je homoseksualnost bolezen. Ljudem takšne spolne usmerjenosti bi bilo potrebno prepovedati javne nastope, saj bi ti lahko negativno vplivali na mlade, menijo hrvaški srednješolci.

40 odstotkov maturantov odločno nasprotuje vsakršnemu poskusu sodnega pregona hrvaških vojnih veteranov, za zločine storjene med vojno, kar 73 odstotkov pa jih ne zna obkrožiti pravilnega imena ob vprašanju kdo je predsednik hrvaške vlade.

sta

Samo katoličani so »pravi Hrvati«

Hrvaška mladež se je v anketi večinoma deklarirala za verno. 43 odstotkov jih pravi, da so »prepričani verniki,« 25 odstotkov, pa se jih smatra za »navadne vernike.«

40 odstotkov anketiranih maturantov meni, da ima Hrvaška bogatejšo tradicijo od večine drugih narodov, pravi Hrvati pa da so tisti, ki so po veroizpovedi katoličani.