Črna kronika

Naletel je na grozljiv prizor, po desetih minutah pa je odšel iz stanovanja in bruhal

STA
1. 10. 2015, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na mariborskem sodišču se je nadaljevalo sojenje Alexandru Žlendru, obtoženemu sodelovanja pri trojnem umoru pred skoraj 22 leti v Beogradu. Obtoženega tokrat že drugič zapored ni bilo na sodišče, sodnica Tanja Rot pa se je vseeno odločila izpeljati obravnavo v njegovi odsotnosti. Preko videokonference je bil zaslišan Aleksandar Stanković.

Profimedia

Potem ko je bil junija na daljavo zaslišan že davno na 40 let zapora obsojeni domnevni Žlendrov sostorilec Radovan Joksić, je tokrat s pomočjo srbskih pravosodnih organov sodišče zaslišalo Stankovića. Slednji je bil sprva prav tako med obtoženimi, da je skupaj z bratrancem Nebojšo Titelcom sodeloval pri grozljivem dejanju, od katerega bo 9. oktobra minilo 22 let, a sta bila pozneje oba obtožb oproščena.

Tako kot Joksić, pa je tudi Stanković z izpovedjo, da je bil Žlender prisoten pri dogodku, na laž postavil njegovo obrambo, da ga v času očitanega kaznivega dejanja sploh ni bilo v Srbiji. Obtoženi namreč ves čas trdi, da naj bi tistega leta že spomladi dezertiral iz služenja vojaškega roka v Nišu in pobegnil v Maribor, od koder je sicer prihajal njegov oče.

Stanković v vsem ostalem sodišču na zaslišanju ni bil v veliko pomoč, saj je na marsikatero vprašanje odgovoril, da se po tolikšnem času ne spominja več veliko in si tega niti ne želi, saj da se je sam le znašel ob nepravem času na nepravem mestu. Kot je dejal, se je sicer z Joksićem in Žlendrom pripeljal na neko parkirišče, nato pa sta z bratrancem sprehajala psa.

Ko sta prišla nazaj do kombija, naj bi ju Joksić s pištolo prisilil, da gresta z njim v stanovanje. Tam je naletel na grozljiv prizor, po desetih minutah pa je odšel iz stanovanja in bruhal. Kakšna je bila vloga Žlendra, ni vedel povedati, niti se pozneje o tem, kaj se je zgodilo, po njegovih trditvah nikoli niso pogovarjali, pravzaprav se sploh ne spominja, ali in kolikokrat so se sploh še videli.

Žlendra obtožnica sicer bremeni kaznivega dejanja umora iz koristoljubja, saj naj bi 9. oktobra 1993 sodeloval pri zločinu, v katerem so pod streli Joksića padli lastnik enega od butikov Nebojša Salatić, njegova partnerica Slavica Kovačević in njun mladoletni nečak. Prav Joksić ga je najbolj obremenil, potem ko je policistom in tožilcem povedal, da je bil vodja akcije takrat 21-letni Žlender. Ta naj bi mu tudi ukazal uboj trojice z besedami, da "mrtva usta ne govorijo".