Svet

VIDEO: Prvi ruski zračni napadi v Siriji naj bi zadeli tudi "zmerno opozicijo" in civiliste

B.K.
1. 10. 2015, 11.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetke domnevnega bombardiranja pozicij Islamske države v Siriji. Medtem sirska opozicija trdi, da Rusija ne napada Islamske države ampak zmerno opozicijo, podprto s strani Združenih držav Amerike.

arhiv

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetke zračnih napadov, ki jih njihova letala izvajajo v Siriji. Šlo naj bi za napade na položaje džihadistične milice Islamska država, pravi poročilo ministrstva objavljeno danes.

Ruske zračne sile so napadle dvajset ciljev, med njimi skladišča orožja, streliva in goriva, komunikacijske objekte in vojaško opremo. Po poročanju ministrstva v napadih ni bila uničena civilna infrastruktura.

Medtem pa se je oglasil opozicijski Sirski nacionalni svet, ki trdi, da je bilo v ruskem napadu ubitih 36 civilistov, od tega 5 otrok.

Khaled Koja, vodja nacionalnega sveta je rusko vojsko v Siriji označil za okupatorsko silo in pozval k »osvobodilni vojni.« »Ruske trditve, da so tukaj za boj proti Islamski državi so neutemeljene. To je bilo dokazano danes,« je še dejal Koja.

Ena izmed tako imenovanih »zmernih, pro-zahodnih uporniških skupin« pa je po prvih ruskih napadih objavila, da ruska letala niso bombardirala zgolj položajev Islamske države, ampak tudi »zmerno opozicijo,« ki jo podpirajo Združene države Amerike. V napadih na njihove položaje naj bi bil tako ubit eden izmed vodilnih oficirjev sirske opozicije, Ijad al-Dik. Al-Dik je bil vojak sirske vojske, ki je k upornikom prestopil kmalu po začetku državljanske vojne leta 2011. 

Smrt vodilnega oficirja opozicije sponzorirane s strani zahoda je velika klofuta zahodni koaliciji, ki se zavzema za padec režima Bašarja al Asada.