Kultura

Mineva 60 let od smrti Jamesa Deana

A.M.
1. 10. 2015, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred 60 leti je umrl James Dean. Ameriški igralec, ki je odigral pomembne vloge v le treh hollywoodskih filmih v obdobju leta in pol, je postal ikona uporniškega, tragičnega in večno mladega junaka.

Profimedia

James Dean se je rodil leta 1931 v Marionu v ameriški zvezni državi Indiana. Leta 1949 se je preselil v Los Angeles in pozneje v New York. Dve leti je študiral igralstvo, potem pa začel nastopati v New Yorku. Leta 1951 je dobil prvo manjšo vlogo v vojni drami Fixed Bayonets! režiserja Samuela Fullerja. Leta 1952 se je uspešno udeležil avdicije Actors Studia igralskega guruja Leeja Strasberga.

Profimedia

Šola je učila, da se igralec pri vživljanju v vlogo opira na svoja doživetja in spomine. Igral je v številnih televizijskih serijah in na broadwayskih odrih. Dobre kritike predstave The Immoralist (1954) nobelovca Andreja Gideja pa so mu prinesle glavno vlogo v prvem celovečercu Vzhodno od raja (1955) v režiji Elie Kazana, posnetem po romanu Johna Steinbecka.

Sanjaj, kot da boš živel večno. Živi, kot da boš umrl danes.

SAMOSVOJ FANT

V filmu je prepričljivo upodobil nemirnega in samosvojega fanta. V naslednjem filmu Upornik brez razloga (1955) v režiji Nicholasa Raya, o razmerah med mladimi na robu družbe, pa je ustvaril prototip nerazumljenega mladeniča, ki se v svetu odraslih ne znajde in se nenehno upira vsem, predvsem pa zavrača malomeščanske vrednote. Tudi v filmu Velikan (1956), posnetem po romanu Edne Ferber, je upodobil posebneža. Premiere Upornika brez razloga in poslednjega filma Velikan v režiji Georgea Stevensa z Elizabeth Taylor in Rockom Hudsonom ni dočakal, kot tudi ne dveh nominacij za oskarja. V avtu, s katerim se je udeleževal cestnih dirk, je blizu kalifornijskega Salinasa septembra 1955 umrl v prometni nesreči.