Črna kronika

Kdo je sprožil usodne strele? 'Ve se, kdo ga je ubil!'

tr
27. 8. 2015, 06.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje 30-letnemu Radenku Đurđeviću za uboj Mustafe Rastoderja. Zločin se je zgodil 19. januarja leta 2009.

Arsen Perić

Strelec je v svojo žrtev, ta je gledala televizijo v svojem stanovanju na Litostrojski cesti v Šiški v Ljubljani, izstrelil kar osem nabojev, ki so Rastoderja zadeli petkrat v srce, enkrat v glavo, tilnik in nogo. Rastoder, sicer fant obtoženčeve sestre Anje in med prijatelji poznan pod imenom Bubi, je pod točo krogel izdihnil na kraju.

arhiv

KAM JE IZGINIL DENAR?

Na prostor za priče je včeraj stopila Rastoderjeva sestra Selma, ki je dejala, da se ve, kdo ga je ubil. Po njenih besedah je storilec njenega brata ubil zaradi denarja. Ona je namreč nekaj dni pred zločinom izročila bratu 17 tisoč evrov za nakup hiše v Logatcu.

V njej naj bi živel Rastoder, ona pa bi bila lastnica. Po kaznivem dejanju pa policija ni našla omenjenih tisočakov. Zato Rastoderjeva sestra meni, da je njegov prijatelj Bine Jovanović vpleten v izginotje denarja, kajti on naj bi prejel tri tisoč evrov predujema za hišo.

PRVIČ BIL OPROŠČEN

Obtoženi je pred leti na prvi stopnji slišal oprostilno sodbo. Prvostopenjski sodniki so ga namreč oprostili zaradi pomanjkanja dokazov. Edina materialna dokaza sta bila dva karakteristična delca, najdena na levi roki, in dva na oblačilu, kar pa je bilo premalo za sklenitev kroga indicev. Izvedenec balistične stroke Janez Golja je dejal, da najdeni karakteristični delci dokazujejo navzočnost obtoženega na kraju zločina, ne pa tudi, da je streljal. Pri njem prav tako niso našli orožja. Sodnik Boris G. Horvat je oprostilno sodbo pospremil z besedami: »Če je tudi taka vaša vest, pa sami veste.« Obtoženi je na prvem sojenju zanikal krivdo. Pred izrekom sodbe pa je izjavil: »Nisem ustrelil Mustafe, pretreslo me je, ko sem izvedel, da je mrtev.« Krivdo je zanikal tudi zdaj na ponovljenem sojenju in vztrajal pri tem, kar je prvič povedal. Na vprašanja sodišča, tožilstva in obrambe pa ni želel odgovarjati.

TOŽILSTVO SE Z OPROSTILNO SODBO NI STRINJALO

A tožilstvo z oprostilno sodbo nikakor ni bilo zadovoljno in se je pritožilo. Tožilka je menila, da na zatožni klopi sedi pravi morilec in da bi bila zanj primerna 15-letna zaporna kazen. Višji sodniki so ji dali prav, a ne v celoti, Đurđevića so poslali v zapor za 12 let. Tako so se odločili, ker so menili, da je njegov motiv jasen –obtoženi je Rastoderja krivil za sestrine težave z mamili, zato je sklenil, da ga odstrani.

KROVNA PRIČA – BINE

Po obsodilni sodbi je obtoženčev odvetnik Miha Kunič vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Vrhovni sodniki so obsodilno sodbo razveljavili in jo vrnili v ponovno odločanje, med drugim so menili, da morajo znova zaslišati pokojnikovega prijatelja Bineta Jovanovića. Jovanović, ki je bil med prvim procesom že zaslišan kot priča, je takrat sveto trdil, da se z mamili ni nikoli pečal, v začetku leta 2012 pa so ga italijanski organi pregona prijeli v Brescii z več kot štirimi kilogrami kokaina in sodišče ga je strpalo v zapor. Zdaj je v zaporu na Dobu. Sojenje se bo nadaljevalo sredi septembra. Takrat bo sodišče prisluhnilo Jovanoviću.