Črna kronika

Verjamejo, da iščejo na pravem mestu in da bo skrivnost MH370 pojasnjena

sta/mv
6. 8. 2015, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Potem ko je malezijski premier Najib Razak v sredo sporočil, da je del krila, ki ga je minuli teden naplavilo na otok Reunion, prišel s pogrešanega malezijskega letala, je avstralski premier Tony Abbott danes izrazil prepričanje, da se bližajo rešitvi "begajoče skrivnosti" o letu MH370. V Avstraliji sicer verjamejo, da iščejo na pravem mestu.

Arhiv Svet24

Najib je v sredo sporočil, da so strokovnjaki, ki analizirajo najdeni flaperon, "dokončno potrdili", da gre za del skrivnostno izginulega malezijskega letala. S tem je tudi prvič uradno potrdil, da je to letalo strmoglavilo. "Sedaj imamo fizične dokaze, da se je let MH370 tragično končal v južnem Indijskem oceanu," je dejal. Strokovnjaki v francoskem Toulousu, ki analizirajo najdeni kos, so bili sicer v sredo zvečer še malo bolj zadržani. Francoski tožilec Serge Mackowiak je namreč dejal, da je "zelo verjetno", da del letalskega krila res pripada pogrešanemu letalu, a da bodo to dokončno potrdile nadaljnje analize, ki se bodo predvidoma začele danes. Abbott je medtem danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil, da najdba nakazuje, da je letalo dejansko strmoglavilo, "bolj ali manj tam, kjer smo mislili, da je". Kot je dodal, so tako "morda prvič malce bližje rešitvi te begajoče skrivnosti". Obenem je zatrdil, da bodo z iskanjem nadaljevali, saj svojcem žrtev in tudi vsem drugim, ki potujejo z letali in jih skrbi njihova varnost, dolgujejo pojasnilo. Avstralska zunanja ministrica Julia Bishop je medtem ocenila, da jim bo najdeni flaperon pomagal bolj natančno opredeliti območje strmoglavljenja, in izrazila upanje, da bodo z njegovo pomočjo letalo našli prej, kot bi ga sicer.

Prečesati morajo 120 tisoč kvadratnih kilometrov

Iskanje letala, ki ga vodi Avstralija, trenutno poteka na jugu Indijskega oceana. Preiskanih je že okoli 50.000 kvadratnih kilometrov, skupaj pa jih nameravajo prečesati kar 120.000, piše AFP. Vodja avstralskega urada za varnost v prometu Martin Dolan je za radio ABC izrazil prepričanje, "da iščemo na pravem območju in da bomo letalo tam tudi našli". Obenem je opozoril, da je vendarle še preuranjeno govoriti o tem, kaj se je zgodilo z letalom, saj so potrebne še nadaljnje analize najdenega dela letala. Iz Reuniona medtem poročajo o najdi novih domnevnih razbitih izginulega letala. Malezijski minister za transport Liow Tiong Lai je povedal, da so na obali otoka našli letalske sedežne blazine in okenska stekla. "Gre za majhne kose, za katere ni mogoče potrditi, da so del MH370. To bodo morale potrditi francoske oblasti," je povedal minister. Francoski preiskovalci doslej še niso prejeli novih domnevnih delov razbitin za analizo, so za AFP povedali francoski sodni viri.

Svojci so žalostni, skeptični in ogorčeni

Svojci kitajskih potnikov letala družbe Malaysia Airlines, ki je marca lani z 239 ljudmi na krovu - večinoma Kitajci - skrivnostno izginilo nad Indijskim oceanom, so medtem po sredini novici žalostni in ogorčeni ter očitno skeptični. Danes so se zbrali pred prostori Malaysia Airlines v Pekingu in več jih po poročanju AFP ocenjuje, da na osnovi enega samega kosa razbitin še ni mogoče trditi, kaj točno se je zgodilo. Najibu očitajo, da prehiteva dogodke v želji, da čim prej zaključi celotno zadevo. Mnogi tako še naprej upajo, da se bodo njihovi bližnji vrnili živi.