Črna kronika

Odmevnejša sojenja po koncu počitnic

robert marin
6. 8. 2015, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prihodnji petek se končajo enomesečne sodne počitnice, ki so se začele 15. julija. Hrami pravice na sončni strani Alp bodo spet delovali s polno paro, mi pa smo izbrali nekaj zagonetnih primerov, ki bodo kmalu mleli pravosodni mlini, začenši s Patrio.

STA

Ljubljanska okrajna sodnica Tanja Lombar Jenko bo morala sprejeti odločitev o tem, kdaj zadeva Patria zastara. Stroka na to vprašanje nima enotnega odgovora, eni trdijo, da zadeva zastara že 10. avgusta, drugi pa, da šele čez dve leti. Sodnica pa lahko obtožni predlog tudi zavrže in ponovnega sojenja sploh ne izpelje.

Kot je znano, so v slovenskem delu mednarodne orožarske afere »na tapeti« predsednik SDS Janez Janša, upokojeni brigadir Tone Krkovič in direktor Rotisa Ivan Črnkovič.  Afera je izbruhnila 2. septembra 2008, slabe tri tedne pred državnozborskimi volitvami v Sloveniji, ko je finska televizija YLE predvaja oddajo Resnica o Patrii, v kateri je novinar Magnus Berglund objavil, da je Patria plačala 21 milijonov evrov podkupnin za pridobitev 278 milijonov evrov težkega posla na sončni strani Alp. 

arhiv Svet24

»Mafijski umor« Zorice Škrbić

V drugi polovici avgusta se bodo na ljubljanskem okrožnem sodišču o krivdi lahko izjasnili domnevni krvniki 32-letne Zorice Šrkrbić, dolgoletne partnerice Dejana Vidmarja, vpletenega v »rop stoletja«; praznjenje sefov banke SKB v središču Ljubljane v noči na 1. november 2005. Na zatožno klop bodo sedli Željko Petrović, Blagoje Sazdov, Milan Trivković in Senad Livadić. Očitki tožilstva naj bi bili naslednji: hudodelsko združevanje, ugrabitev, mučenje in posebno huda telesna poškodba s smrtnim izidom. Škrbićevo so konec junija lani zakrinkani moški zbili s kolesa in jo pred očmi mimoidočih, medtem ko je klicala na pomoč, zvlekli v belo alfo. Naslednji dan pa so v vasici Podpeč našli hudo poškodovano žensko, ki je kmalu zatem  umrla na kraju, belo alfo pa nedaleč stran – zažgano.

Štirikratni umor v Tekačevem

Danes 43-letni Kristjan Kamenik je konec junija v zadevi Tekačevo že četrtič sedel na zatožno klop celjskega okrožnega sodišča in spet zavrnil očitke po obtožbi, septembra pa se bo zanj začela glavna obravnava. Petega marca leta 1997 so v Tekačevem na domačiji s hišno številko devet sosedje našli v glavo ustreljene 75-letnega Štefana Poharca, njegovo tri leta mlajšo ženo Frančiško ter njuni podnajemnici, 32-letno Heleno Krošlin in njeno hčer Viktorijo, še ne polnoletno dijakinjo drugega letnika srednje trgovske šole v Celju. Motiv? Lahko bi bilo koristoljubje. Pokojni gospodar, nekoč zaposlen v Zavarovalnici Triglav, se je namreč v družbi rad pohvalil s svojim premoženjem, njegova priljubljena mantra je bila, da je denar treba hraniti doma, ker bankam ne gre zaupati. Tri tedne po umorih je bila javnost obveščena, da je s podstrešja hiše izginilo nekaj kilogramov zlata in okoli milijon današnjih evrov v devizah. 

STA, KMA, Arhiv Svet24

Likvidacija direktorja Kemijskega inštituta

Hitro po koncu sodnih počitnic lahko pričakujemo začetek kazenskega postopka zoper 59-letnega Milka Novića, obtoženega umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika 16. decembra lani. Jamnik se je kritičnega večera nameraval udeležiti prednovoletne zabave inštituta v restavraciji Via Bona na ljubljanskem Viču. Avto je še parkiral in ga zaklenil, nato pa obležal v mlaki krvi. Ljudje, ki so ga našli, so najprej pomislili, da mu je spodrsnilo na spolzkem terenu, da se je hudo ranil pri padcu. Šele dežurna zdravnica naj bi na kraju dogodka ugotovila, da je bil ustreljen, neuradno dvakrat v glavo, bitko za življenje pa je izgubil po treh dneh oskrbe v kliničnem centru. Motiv za zločin se po ugotovitvah iz preiskave lahko skriva v več let trajajočem sporu med Novičem in inštitutom.

STA

Balkanski bojevnik

Največja dvorana ljubljanskega okrožnega sodišča, označena s številko 47, bo od jeseni rezervirana za »balkanske bojevnike« na čelu z Draganom Tošičem, ki jim tožilci očitajo vpletenost v tihotapljenje kokaina iz Južne Amerike v Evropo. Sodišče bo na ponovljenem sojenju zoper šestnajsterico imelo na voljo tudi dokaze, ki so bili na prvem sojenju izločeni kot nezakoniti, večina obdolžencev pa posledično oproščena. Manjkal bo le Anes Selman, v zadevi pravnomočno obsojen na 15 let zapora, a je izkoristil neprevidnost tožilke, ki je v končni besedi zanj pozabila predlagati podaljšanje pripora, zato sodišču ni preostalo drugega, kot da ga izpusti na prostost. Med nekajurno svobodo jo je popihal v rodno BiH, kjer pa so ga spet prijeli zaradi pečanja z mamili in vtaknili v zapor.

STA