Svet

V Egiptu slovesnost ob odprtju "novega" Sueškega prekopa

sta/mv
6. 8. 2015, 17.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je v slovesni vojaški uniformi danes vodil razkošno slovesnost ob odprtju "novega" Sueškega prekopa, egiptovskega darila svetu. Za nekoliko bolj temačno ozračje nad flotilijo na čelu z zgodovinsko ladjo in s preletavanjem letal in helikopterjev je s svojimi grožnjami sicer poskrbela Islamska država (IS).

sta

Na proslavi v Ismailiji, ki se je je med drugim udeležil tudi francoski predsednik Francois Hollande, so veljali strogi varnostni ukrepi, saj je Islamska država zagrozila, da bo ubila hrvaškega geodeta Tomislava Salopeka, ki so ga ugrabili blizu Kaira. Danes naj bi Egipt zaradi osvoboditve Salopeka obiskala tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Napadi na egiptovske varnostne sile in ugrabitve v Egiptu so posledica pritiska na islamiste, ki jih je ob prevzemu oblasti sprožil Sisi.

Skrajšana poslovna pot med Azijo in Evropo

Sueški prekop v dolžno meri okoli 193 kilometrov in povezuje Sredozemsko morje z Rdečim morjem. S tem je pomembno skrajšana plovna pot med Azijo in Evropo. Z nadgradnjo prekopa na dolžini 72 kilometrov se bo čakalna doba za prehod pomembnega kanala za ladje skrajšala z 18 na 11 ur. Omogočen bo tudi promet v obe smeri, Egipt pa si od nadgradnje obeta več kot enkratno povečanje prihodkov, na dobrih 13 milijard dolarjev.

Izgradnja stala 9 milijard dolarjev

Izgradnja novega prekopa je bila sicer zaključena v manj kot letu dni, stala pa je okoli devet milijard dolarjev. Gradnjo so večinoma financirali Egipčani prek nakupa investicijskih certifikatov. "Gre za dosežek ljudi, ki so prekop financirali kot nacionalni projekt in ga dokončali z vztrajnostjo in trdim delom," so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Sisijevega kabineta. Projekt je obsegal izkop in izgradnjo 37 kilometrov nove, vzporedne vodne poti, ter 35 kilometrov poglabljanja in razširitve obstoječega kanala.

Novi Sueški prekop je le eden od velikih infrastrukturnih projektov, s katerimi želi egiptovski predsednik Sisi ponovno zagnati domače gospodarstvo. Poleg nadgradnje Sueškega prekopa med drugim načrtuje tudi novo prestolnico, ki naj bi jo iz nič zgradili vzhodno od Kaira.